Nostalgicii „Epocii de aur”, dar și tinerii de astăzi, curioși să vadă mărțișoare purtate de mamele sau bunicile lor, pe vremuri, sunt invitați la Muzeul Județean Buzău să admire zeci de asemenea exponate. Invitația se adresează în special celor trecuți de 40 de ani, care cu siguranță își aduc aminte de mărțișoarele pe care le ofereau „tovarășelor” învățătoare, în primele zile ale lunii martie.
Mărțișoarele din anii comunismului reprezentau flori, ca simbol al renașterii naturii, dar și elemente populare străvechi, precum potcoava, coșarul sau trifoiul cu patru foi, obiecte care, potrivit etnologilor, erau asociate prosperității și norocului. Felicitările, toate cu o caligrafie impecabilă, adresate de copiii „Epocii de aur” învățătoarelor, la 1 și 8 martie, au și ele un farmec aparte.
Pentru ca atmosfera de primăvară să fie și mai evidentă, expoziția de mărțisoare din vremea comunismului este completată și cu lucrări de artă din colecția muzeului, în special cu flori. Lucrările sunt semnate de artiști plastici celebri, precum Petre Iorgulescu – Yor sau Dumitru Gheață.
Expoziția de mărțișoare din „Epoca de aur”, care face parte din evenimentul ”Zilele femeii la Muzeul Județean Buzău”, va rămâne deschisă pe tot parcursul lunii martie. Vizitarea expoziției va fi permisă numai cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare.