Guvernul a aprobat, aseară, proiectul Legii bugetului de stat pentru 2021 în forma finală, cu avizul Consiliului Legislativ. Guvernul a făcut ultimele ajustări la proiectul de buget, pentru a-l pune în acord cu observațiile Consiliului Legislativ. Bugetul ar trebui să ajungă în zilele următoare în Parlament. Cel mai probabil, proiectele de lege vor fi trimise astăzi către Camera Deputaților. Biroul Executiv al PNL a decis cu unanimitate de voturi să nu se vină cu niciun amendament din partea parlamentarilor liberali la proiectul de buget, tocmai pentru a nu afecta ținta de deficit de 7,16% pe care guvernul de coalitie și-a asumat-o. Premierul Florin Cîțu a precizat că doreşte un calendar accelerat pentru adoptarea în Parlament a proiectului bugetului de stat pe acest an.
Săptămâna aceasta, în următoarele două zile, ar putea fi dezbătută și adoptată o lege necesară pentru adoptarea proiectului. Urmează un termen de cel mult două zile, în care ar trebui ca fiecare partid parlamentar să vină cu amendamente la proiectul de buget. După finalizarea termenului de depunere a amendamentelor, vor fi dezbateri de 2 – 3 zile în comisiile de specialitate și în Comisia reunită de buget-finanțe. Liberalii ar dori ca adoptarea bugetului de stat să se facă vineri, 26 februarie. Dacă acest lucru nu va fi posibil din cauza lucrărilor în comisii, atunci ședința ar putea avea loc luni, 1 martie. Potrivit proiectului de buget, publicat săptămâna trecută de Ministerul Finanțelor, în 2021 investițiile sunt estimate la 5,50% din PIB, mai mari cu 8,3 miliarde lei ca în anul 2020, iar din totalul investițiilor, 32 de miliarde de lei vor fi din fonduri europene, restul de 29,3 miliarde lei din fonduri naționale.
Proiectul prevede o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor în 2021. Cea mai importantă dintre ele se referă la menținerea cuantumului brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul bugetar, la nivelul celui acordat în decembrie 2020. La fel vor fi menținute și sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile, norma de hrană și primele. Voucherele de vacanță nu se mai acordă anul acesta, iar cele emise în anul 2019 își păstrează valabilitatea până la finalul lui 2021. Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, nu vor mai beneficia de gratuitate pe mijloacele de transport, ci de o reducere de tarif cu 50 la sută. Principalul partid de opoziție, PSD a anunțat deja că a pregătit o serie de amendamente.