CÂT VOR PLĂTI ROMÂNII PENTRU RCA, ÎN 2021?

0
485

Persoanele care au o mașină înmatriculată sau care urmează să fie înmatriculată în România trebuie să aibă încheiată o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). De anul trecut însă, dovada RCA-ului se poate face și cu polița electronică. Prețul unei asigurări diferă în funcție de societate de asigurări cu care este încheiat contractul. Însă multe astfel de societăți pun la dispoziția potențialilor clienți calculatoare prin care să poată anticipa costurile lor. De pildă, următoarele societăți autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) oferă astfel de calculatoare sau alte tipuri de informații pentru identificarea costurilor, scrie avocatnet.ro.

De exemplu, un șofer de 40 de ani, care are o mașină cu o capacitate cilindrică între 1.801 și 2.000 și și-ar face asigurare la Generali va plăti 1.655 de lei pe an. Cel mai mult, bazat pe informațiile colectate de la aceeași societate, ar plăti cineva sub 30 de ani. Pentru același tip de mașină, asigurarea ar fi de 2.939 de lei pe an. E posibil ca anul acesta să vedem oficializat un proiect avansat de ASF anul trecut și care prevede ca șoferii care produc accidente soldate cu victime să plătească un preţ mai mare pentru poliţa RCA.

Deși obligația de deținere a unei polițe RCA subzistă pe toată perioada înmatriculării mașinii, perioadele pe care se încheie astfel de polițe sunt între o lună și 12 luni. Astfel, cei cărora le expiră polițele vor fi nevoiți să le reînnoiască sau să încheie altele. Deținătorii mașinilor trebuie să știe că pot verifica, pe site-ul ASF, statutul unei polițe RCA. De asemenea, pot fi verificate și daunele (precum și istoricul acestora), în privința unei mașini, pe baza numărului de înmatriculare/seriei de șasiu.

Având în vedere funcția unei polițe RCA (de a acoperi prejudiciile produse cu o mașină, fie intenționat, fie din culpa șoferului), este de înțeles de ce o astfel de asigurare este obligatorie pe toată perioada înmatriculării unei mașini. Astfel sunt evitate situațiile în care prejudiciul este prea mare și șoferul nu are nicio posibilitate de a-l acoperi. Neîncheierea unei polițe RCA poate duce la o amendă de până la 2.000 de lei, precum și la reținerea certificatului de înmatriculare, până la momentul prezentării documentului privind încheierea asigurării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here