Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționarea meteorologică COD GALBEN pentru intervalul 10 ianuarie, ora 18:00 – 11 ianuarie, ora 14:00, când sunt prognozate ninsori abundente, strat de zăpadă consistent, intensificări ale vântului sub a căror incidență se va regăsi și județul Buzău. În acest context, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Neron Lupașcu” al județului Buzău s-au luat măsuri de verificare a tehnicii de intervenție și pre-alarmarea personalului din turele libere în vederea asigurării rezervei de personal care să completeze, la nevoie, echipajele de intervenție.
Totodată, atenționarea a fost transmisă către membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, respectiv către comitetele locale pentru situații de urgență de la nivelul județului în vederea dispunerii măsurilor preventive și avertizării operative a populației în eventualitatea apariției unor situații de urgență.
Evoluția fenomenelor meteorologice este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Județean din cadrul I.S.U. Buzău, echipajele de pompieri fiind pregătite să intervină în sprijinul autorităților publice locale și populației din zonele posibil a fi afectate pentru limitarea și înlăturarea potențialelor efecte negative. Pompierii le recomandă buzoienilor:
- – informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi evoluţia acestora, transmise de autorităţile centrale şi locale, respectiv de mass-media;
- – evitaţi orice călătorie dacă nu este absolut necesară şi informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
- – dacă plecaţi cu maşina, verificaţi funcţionarea sistemului de încălzire şi aveţi în vedere dotarea cu lanţuri antiderapante, pături, apă, lopată şi combustibil de rezervă.
În cazul în care autovehiculul este înzăpezit în afara localităţilor, trebuie să vă păstraţi calmul şi să luaţi următoarele măsuri:
- – trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie, nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;
- – anunţaţi evenimentul la 112, indicând locul în care aţi rămas blocat;
- – rămâneţi în autovehicul până la sosirea echipelor de salvatori;
- – porniţi motorul şi sistemul de încălzire periodic pentru a menţine cald în interior, îndepărtând zăpada ce poate înfunda ţeava de eşapament;
- – porniţi lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.
Totodată, pompierii atrag atenția ca în cazul în care cetățenii observă un eveniment ce poate pune în pericol viața ori bunurile materiale ale oamenilor, să anunțe de îndată pompierii militari pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!