Legea nr. 217/2020 aduce o serie de modificări în Codul Penal în privinţa infracţiunilor contra minorilor. Una dintre acestea se referă la termenul de prescripție. Mai exact, legea prevede ca indiferent cât timp trece de la comiterea faptei, vinovatul va putea fi tras oricând la răspundere penală pentru o infracțiune contra libertății și integrității sexuale asupra unui minor.
De asemenea, potrivit legii, traficul de minori se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Dacă fapta a fost comisă de către un membru de familie sau de către o persoană care conviețuiește cu victima, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 12 ani.
Tot cu închisoare de la 7 la 12 ani, scrie legestart, vor fi pedepsite faptele comise de către o persoană în a cărei îngrijire se afla minorul sau făptuitorul a abuzat de poziția sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului ori de situația vădit vulnerabilă a acestuia, datorată unui handicap psihic sau fizic, unei situații de dependență, unei stări de incapacitate fizică sau psihică ori altei cauze.
Pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi atunci când faptele au fost comise față de un minor sau de către o persoană care a mai comis anterior o infracțiune contra libertății și integrității sexuale asupra unui minor. Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 9 la 18 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Un alt aspect important menţionat în noua lege este că legea penală română se aplică infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean român sau de o persoană juridică română indiferent de pedeapsa prevăzută de legea română, chiar dacă fapta nu este prevăzută ca infracțiune de legea penală a țării unde aceasta a fost săvârșită.