De multe ori auzim copiii plângându-se că se plictisesc, fiind într-o permanentă căutare de lucruri care să le distragă atenția. Părinții se simt vinovați când cei mici se plâng de lipsa de activitate și fac tot posibilul să le ofere celor mici alternative pentru a scapă de plictiseală.
Experții spun că sunt și persoane care nu pot face față plictiselii, iar un exemplu sunt cazurile de vandalism din stațiile de autobuz, situații în care tinerii nu își pot controla plictiseală și sentimentele ce apar pe fondul acesteia și au reacții violente, distrugând bunurile din jur.
Psihologii îndeamnă părinții să își lase copiii să se plictisească, fără să le permită accesul la televizor sau la computer, motivând că aceștia au nevoie de o perioada în care să nu facă nimic, timp în care să conștientizeze acest fapt, să se observe, să își proceseze și analizeze propriile gânduri.
Aceste activități stimulează creativitatea, în timp ce privitul la televizor creează un „scurtcircuit” în dezvoltarea creativității.
Un alt avantaj al plictiselii pentru cei mici constă în faptul că le oferă prilejul de a învață cum să își managerieze timpul liber. Mai mult decât atât, plictiseală îl poate ajută pe copil să își descopere pasiuni noi.