Proprietarii de case își pot moderniza locuințele pe banii statului. Pentru lucrări de izolare, schimbarea tâmplăriei sau a instalaţiilor vor putea deconta până la 60% din cheltuieli, dar nu mai mult de 15.000 de euro, adica 70 000 de lei. Condiția este să facă dovadă că au redus pierderile de energie. Programului Ministerului Mediului, intitulat „Casa Eficientă Energetic” va fi lansat în curând. Deocamdată a fost publicat, in Monitorul Oficial , Ghidul de finantare, care poate fi consultat de cei interesati de acest nou program.
După cum scrie în ghid, finanțarea se va acorda o singură dată, doar pentru cheltuieli efectuate în cadrul locuințelor existente și nu se va acorda finanțare imobilelor aflate în construcție. De asemenea, pentru a putea primi bani de la stat, beneficiarul trebuie să instaleze echipamente și aparate electronice noi. „Programul “ Casa Eficienta Energetic” da posibilitatea proprietarilor de locuinte sa efectueze lucrări destinate creșterii eficienței energetice, prin achiziționarea de panouri solare termice, cazane cu condensare, pompe de căldură, ferestre izolante ori surse de iluminat cu LED.
Eligibila pentru obținerea finanțării poate fi orice persoană fizică cu domiciliul în România, care este proprietar al imobilului, care are acordul tuturor coproprietarilor cu privire la implementarea proiectului si nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local.
Doritorii trebuie să înceapă lucrările pe banii lor. Decontarea de la stat se va face la final și nu trebuie să depășească 60% din totalul cheltuielilor.
Bugetul programului „Casa Eficienta Energetic” este de 100 de milioane de euro și poate acoperi necesarul pentru 9.000 de case din România.
În trecut s-au mai desfășurat programe similare. Unul dintre acestea s-a desfășurat inclusiv în 2019 și s-a numit Casa Verde. Prin intermediul acestuia, statul român finanța instalarea de sisteme fotovoltaice, pentru generarea de energie electrică din surse total ecologice. Un altul, numit Casa Verde Plus, viza achiziționarea materialelor izolatoare organic-naturale, pentru a reduce consumul energetic al clădirilor.