Țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutunul ar putea fi si ele interzise, în spațiile publice închise, la fel ca și țigările clasice. Propunerea face parte dintr-un proiect de lege adoptat de Senat și aflat în dezbaterea Camerei Deputaților. Inițiatorii legii consideră că aceste dispozitive sunt la fel de dăunătoare sănătății precum țigările clasice.
Potrivit legii în vigoare, prin fumat se înţelege inhalarea fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete. O definiţie tehnică din care reiese că este ilegal să aprindem o ţigară la birou sau în restaurant, în schimb este permisă utilizarea dispozitivelor care încălzesc tutunul, ele nefiind cuprinse în definiţia fumatului.
Legea actuală interzice fumatul în spaţiile închise de la locul de muncă. Angajaţii nu pot fuma în interior, dar pot aprinde o ţigară în curte, sau pe balcon. În proiectul de lege aflat acum în dezbatere apare formularea ”în spaţiile de la locul de muncă” şi dispare formularea “spaţii închise”, de unde se poate înţelege că iniţiatorii îşi propun să interzică total fumatul la muncă.
Acelaşi proiect îşi propune să interzică fumatul şi în maşina personală dacă şoferul transportă copii sau femei însărcinate. Sunt vizate atât de ţigările normale, cât şi dispozitivele electronice. Proiectul este susţinut de 31 parlamentari USR, PNL şi PSD. Şi mai prevede printre altele taxe noi pentru industria de tutun şi restricţii suplimentare la sponsorizările de evenimente.
De cealaltă parte, iniţiatorii spun că vor să reducă vizibilitatea produselor din tutun la evenimentele publice, dar şi în magazine, pentru că sunt considerate prea atractive pentru tineri. Potrivit statisticilor din sanatate publica, 53.000 de copii fumează de la varsta de 15 ani. Setul de politici şi măsuri dezbătute sunt deja în vigoare astăzi în zeci de ţări europene.
Produsele nu sunt la raft, iar publicitatea de orice fel este interzisă. Deputaţii din comisia de cultură au dat raport de respingere. Proiectul urmează să fie dezbătut şi în comisia de sănătate şi cea de finanţe, apoi va fi supus votului final în plenul camerei deputaţilor, care este decizională.