TRADIȚIA FESTIVALULUI ,,BUZĂU IUBEȘTE TEATRUL” VA FI ÎNTRERUPTĂ

0
868

Au trecut mai bine de două luni de când reflectoarele în sălile de spectacol din Buzău s-au stins. Cei care lucrează în domeniul artelor şi-au folosit creativitatea pentru a-şi continua munca de aceasă, din sufragerie, așa cum angajaţii unor instituții publice sau societăți private şi-au mutat şi ei birourile în case. Cu toţii aşteaptă însă întoarcerea în sălile de spectacol. În plină pandemie, pentru a-și ține tot mai aproape publicul buzoian, Teatrul „George Ciprian” s-a mutat în mediul on-line cu o serie de activități, iar publicul a gustat din plin această inițiativă. Mai multe însă despre activitatea instituției culturale pe durata pandemiei, dar și despre unele proiecte amânate aflăm de la Gina Chivulescu, manager Teatrul „George Ciprian” Buzău.

Reporter: Cum a fost afectată activitatea Teatrului „George Ciprian” Buzău în această perioadă de pandemie COVID 19?

Gina Chivulescu: Anul acesta Teatrul „George Ciprian” Buzău a marcat 25 de ani de la înființare. Pentru a marca acest eveniment, aveam în plan o serie de activități culturale ce urmau să se desfășoare timp de o săptămână. Din păcate, situația actuală în care se găsește omenirea ne-a obligat să suspendăm activitățile cu public. Aveam programată o lansare de carte ce are un titlu sugestiv: ,,De 25 de ani, „Teatrul George Ciprian” continuă povestea teatrului buzoian”. Îi mulțumesc pe această cale doamnei Elena Căpățînă pentru coordonarea volumului! Un alt evenimet ce ar fi trebuit să aibă loc era premiera spectacolului aniversar „Omul cu mârțoaga” de George Ciprian în regia lui Dan Tudor, cu actorii Adrian Păduraru, Marius Bodochi, Dan Tudor, Ana Ioana Macaria, Gabriel Fătu, Orodel Olaru, Afrodita Androne.

Cele două vor fi lansate imediat ce vom putea relua activitatea în condiții normale, deoarece ne dorim să fim împreună și să trăim emoțiile față în față, cum numai în sala de teatru le putem trăi. Din luna martie, de când a fost luată măsura de distanțare socială și implicit sistarea activităților cu publicul, am reușit să le oferim celor ce ne urmăresc o serie de spectacole on-line. La aniversarea celor 25 de ani de activitate și de Sărbătorile Pascale am oferit gratuit posibilitatea de vizionarea a spectacolului Faza Lungă de Catherine Agner, în regia lui Octavian Jighirgiu cu actorii Dan Clucinschi, Andreea Darie, Vlad Nicolici și Irina Ungureanu.

Scenografia e semnată de Alina Dincă Pușcașu și light design-ul de Adrian Buliga. Spectacolul este disponibil on-line pe YouTube și pe Facebook. De asemenea, de Ziua Monsială a Teatrului a putut fi ascultată piesa audio „Orfeu și Euridice”cu sunet binaural, înregistrată în 2017 cu elevii de la Liceul Special pentru Deficinți de Vedere Buzău. Un alt spectacol care a putut fi urmărit on-line a fost „Planeta Viselor Pierdute”, din cadrul proiectului Tele – Encounters, un spectacol telematic care a dramatizat însăși folosirea tehnologiei și a Internetului.

Rep.: Cum vă desfășurați activitatea în condițiile actuale?

G.C.: Ca urmare a măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, Teatrul „George Ciprian” realizează o serie de activități în mediul virtual. Astfel, anul acesta am dezvoltat foarte mult Programul din proiectul de management, Teatrul – vector în educație care cuprinde mai multe proiecte care le ofera copiilor și adolescenților un spațiu de creație teatrală și joc educativ. Programul include momentan două proiecte, dar vor urma și altele. Primul proiect inițiat este ,,Viața s-a mutat pe Internet”, un concurs de povești și desene inspirate de criza COVID-19. Concursul s-a dovedit foarte popular printre cei tineri la nivel național.

Provocarea lansată a fost ca elevi de pretutindeni să răspundă creativ la situația fără precedent în care se află omenirea. Poveștile și desenele selectate vor fi publicate într-un volum disponibil gratuit în format digital și fizic. În acest moment rămâne ca juriul să selecteze materialele ce vor fi incluse în cartea proiectului. Un al doilea proiect este DramaZOOM, ateliere online de dramatizare (dramatizarea textului Hanul lui Mânjoală de Ion Creangă )urmate de ateliere online de teatru Atelierele sunt gratuite, pe bază de înscriere și au ca scop familiarizarea elevilor cu textele din programa școlară într-o manieră jucăușă. Elevii vor (re)descoperi textele din perspectiva oamenilor de teatru, ghidați de Bianca Trifan, dramaturg, și de actorul buzoian, Ștefan Pavel.

Atelierele se desfășoară pe platforma on-line Zoom și vor fi înregistrate pentru arhiva internă a teatrului – unul dintre ateliere va fi postat ulterior pe contul de YouTube al Teatrului „George Ciprian” și distribuit în mediile de socializare. La finalul celor 2 săptămâni, Bianca Trifan și Ștefan Pavel va alege un număr de elevi egal cu numărul personajelor și vor pregăti împreună o lectură publică a dramatizării. Aceasta se va desfășura tot prin Zoom și va fi transmisă live pe YouTube și Facebook. Deoarece activitățile noastre se desfășoară în mediul virtual, nu am ezitat să realizăm sesiuni online, întâlniri cu dramaturgi, regizori, actosi, scenografi etc. O primă întțlnire a fost realizată de Ziua Internațională a Tineretului iar tinerii, dar nu numai, au avut ocazia de a o cnoaște pe Bianca Trifan care ne-a vorbit despre proiectul DramaZOOM dar ne-a oferit și date personale despre ea și viața ei. Vom continua aceste întâlniri online cu Stefan Pavel și mulți alții.

Rep.: În fiecare an, în această perioadă știm că vă pregăteați pentru festivalul anual ,,BUZĂU IUBEȘTE TEATRUL”. Ce se va întâmpa anul acesta?

G.C.: Timp de 17 ani, la final de primăvară sau început de vară, ne-am întâlnit la teatru în atmosferă de festival. Numit la început „Capul de Regizor”, apoi „Gala Vedetelor – Vedeteatru”, festivalul și-a schimbat înfățișarea în 2017 – de atunci, Festivalul „Buzău Iubește Teatrul” ne-a adus alături în fiecare an. Ne întristează profund să anunțăm publicul iubitor de teatru că anul acesta tradiția festivalului va fi întreruptă și, în speranța că nu vom avea de înfruntat alte crize globale, vă promitem că vom face tot posibilul pentru a relua festivalul anul viitor!

Rep.: Care sunt proiectele viitoare pe care le aveți în plan?

G.C.: Pe viitor am luat în considerare o serie de alte activități on-line. Căutăm modalități de a menține legătura cu publicul nostru în ciuda faptului că întâlnirea în sala de spectacole nu este încă posibilă. În primul rând ne dorim să fim vizibili în continuare la nivel internațional. Până în prezent acest lucru era posibil și datorită proiectelor europene ( Tele – Encounters ). În acest scop, vom lansa două canale de informare pe aplicația de mesagerie on-line Telegram. Primul canal, intitulat Teatrul George Ciprian Buzău, este dedicat publicului general și este vizibil pentru oricine. Al doilea canal, rezervat programului Teatrul – Vector în educație, este destinat doar elevilor de liceu. Informațiile din acest grup vor fi private, vizibile doar pentru membri, pentru a-i încuraja să își exprime opiniile într-un cadru sigur. Vom continua cu siguranță și seria spectacolelor ce pot fi urmărite on-line. Pe 1 iunie dorim să facem o bucurie copiilor și le oferim posibilitatea de a urmări spectacolul ,,Prințesa Elsa și Cocorii”. Desigur, cei interesați pot găsi mai multe detalii despre activitățile curente pe site-ul www.teatrulgeorgeciprian.ro sau pe platformele on-line de socializare și informare precum Facebook, Instagram sau Telegram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here