SEMNAL DE ALARMĂ TRAS DE POMPIERII BUZOIENI! APROXIMATIV 625 DE HECTARE S-AU FĂCUT SCRUM ÎN NUMAI O ZI

0
849

Pompierii buzoieni atrag atenția cetățenilor să dea dovadă de cumpătare atunci când își curăță terenurile de vegetația uscată în această perioadă. Asta în contextul în care, în numai o zi, pompierii buzoieni au intervenit pentru stingerea a 5 astfel de incendii izbucnite simultan. Suprafața totală care a ars este de aproximativ 625 de hectare: Comuna Berca: 600 ha;Comuna Costești: 5 ha;Comuna Bisoca: 13 ha;Comuna Scutelnici: 2 ha și Comuna Vintilă Vodă: 5 ha.

Incendiile de vegetație uscată pot pune în pericol viața, proprietățile, dar pot afecta și alte investiții și obiective cum ar fi: reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, etc. Trebuie avut în vedere că aceste incendii generează o cantitate mare de fum și dacă acestea se manifestă în apropierea drumurilor publice pot periclita siguranța participanților la trafic. Din analizele efectuate la nivelul inspectoratului rezultă că în luna martie, pompierii au intervenit la un număr de 57 de incendii de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș, însumând o suprafață de aproximativ 1425 hectare.

 

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, aducem la cunoştinţă faptul că, arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale. Intervenţia specializată pentru stingerea acestor arderi necesită un efort intens de lungă durată și utilizarea unui volum apreciabil de resurse, costurile acestor intervenţii fiind semnificative. Pompierii buzoieni le recomandă cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive:

  • desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
  • arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Fără obţinerea acestor documente şi luarea măsurilor preventive, proprietarii de terenuri sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale. Totodată, pompierii buzoieni le solicită cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate, să anunţe de îndată la numărul unic de urgenţă 112 orice început de incendiu şi să acorde sprijin autorităților locale şi pompierilor în stingerea incendiilor de vegetaţie uscată sau la fondul forestier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here