BILANȚ LA NIVELUL JUDEȚULUI BUZĂU: 67 DE PERSOANE ÎN CARANTINĂ ȘI ALTE 2428 DE PERSOANE IZOLATE LA DOMICILIU

0
884

În județul Buzău, la acest moment se află în carantină 67 de persoane, iar pentru alte 2428 de persoane a fost luată măsura izolării la domiciliu. Menționăm că mai există locuri disponibile pentru carantinarea persoanelor care vin din zone de risc, cu posibilitatea de extindere a capacității. Pe de altă parte, în ultimele 24 de ore, echipe mixte formate din polițiști, jandarmi, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și autorități publice locale au efectuat verificări la domiciliile a 1280 de persoane aflate în izolare. În urma controalelor, au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.500 de lei pentru nerespectarea regimului izolării la domiciliu. Cele două persoane sancționate au fost plasate în carantină.

În continuare, pe raza județului Buzău, sunt desfășurate activități pentru verificarea și identificarea persoanelor care încalcă măsura izolării la domiciliu și misiuni de verificare a respectării suspendării activității de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și non alcoolice organizată de restaurante, hoteluri, cafenele și alte localuri. Începând din această seară, în intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru următoarele motive:

  • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  • c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  • e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

După ora 22.00, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sau personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la solicitarea autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere și actul de identitate, după caz.  Declarația pe propria răspundere poate fi completată și olograf.

Potrivit art. 5, din Ordonanța amintită anterior, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

De asemenea, pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. Fac excepție de la aceste prevederi personalul din cadrul Administrației Prezidențiale, Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Public, instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, corpului diplomatic și personalul care asigură serviciile de utilitate publică.

Declarația pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pus la dispoziție. Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei. Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot efectua fotografirea documentelor (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here