În plin sezon al virozelor, trebuie să știți că există și remedii naturiste atât pentru prevenţie, cât şi pentru tratare. Atenţie, însă, nu este indicat să urmaţi tratamente după ureche, ci să mergeţi la cabinetul doctorului de familie.
-Nutriţioniștii recomandă să alegem alimente bogate în vitamina C, sulf, beta-caroten, vitamina D, zinc şi probiotice.
-Alimentele bogate în vitamina C: citrice, kiwi, legume, în special din familia cruciferelor -varză, conopidă, broccoli – sunt utile pentru a proteja celulele de oxidare, pentru a ajuta absorbţia fierului şi pentru a creşte sistemul imunitar datorită acţiunii proprietăţilor antiinflamatorii;
-Alimente bogate în sulf, capabile să inhibe dezvoltarea bacteriilor-usturoi, ceapă, legume din familia cruciferelor;
-Alimente bogate în beta-caroten : morcovi, dovleac, sfeclă, spanac, cu funcţia de protecţie a timusului, glanda implicată în capacitatea organismului de a se apăra;
-Vitamina D, pe care o putem lua din peşte gras, brânzeturi grase, ouă, ficat. Nivelul scăzut de vitamina D poate compromite sistemul imunitar şi ne poate expune mai uşor la la răceli, gripă şi alte infecţii respiratorii;
-Zincul se gaseste in catitati mari in peşte, carne, ouă, cereale, leguminoase şi fructe uscate si contribuie la o funcţionalitate îmbunătăţită a sistemului imunitar;
-Condimente – majoritatea aromelor picante au o acţiune vasodilatatoare care favorizează transpiraţia şi stabilizarea în consecinţă a temperaturii corpului. În special curry, curcuma, ardeiul şi ardeiul iute sunt surse naturale de acid acetilsalicilic, un important ingredient activ antiinflamator;
-Probiotice – iaurt alb, kefir şi prebiotice -praz, cicoare, usturoi, alimente fermentate. Lipsa de echilibru în flora bacteriană intestinală este responsabilă de modificările funcţionale şi de reducerea trofismului imun”, sunt vitaminele şi nutrienţii recomandaţi de specialist în această perioadă.