Ministerul Sănătății va elabora o strategie națională pentru pacienții cu arsuri. O primă întâlnire a grupului de lucru constituit la nivelul Ministerului Sănătății pentru problematica pacienților cu arsuri a avut loc recent. Decizia elaborării unei astfel de strategii vine la peste 4 ani de la incendiul din clubul Colectiv. În prima ședință de lucru a fost stabilită metodologia de lucru, dar și aspecte privind situația actuală a pacienților cu arsuri.
România are doar 5 unități funcționale pentru îngrijirea arșilor grav – două unități deschise toamna trecută la Iași și Timișoara, considerate cele mai moderne din țară, una la Spitalul Județean din Brașov, amenajată de medicul Dan Grigorescu dintr-o sponsorizare, și câte una la Spitalul de Arși și Spitalul Floreasca din București.
Unitățile de arși pe care le are România sunt inferioare centrelor pentru mari arși, care îndeplinesc toate condițiile pentru îngrijirea pacienților mari arși. România nu are niciun centru pentru mari arși. Pacienții arși grav pentru care nu se găsește loc în unitățile din România sau a căror stare este considerată prea gravă pentru a putea fi tratați în aceste unități ar trebui să fie, în mod normal, transferați în străinătate.
Un mecanism de transfer al marilor arși în străinătate a fost elaborat de supraviețuitori ai incendiului din Colectiv împreună cu fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea. Mecanismul ar urma să fie rediscutat de noul grup de lucru, în cadrul elaborării strategiei naționale pentru pacienții cu arsuri.