Buzăul are un muzeu unic în țară, în care sunt expuse obiecte din viața strămoșilor, care au ajutat omul să reziste scurgerii timpului. Este vorba despre Muzeul „Timpul Omului”, de la Mânzălești, unde simți că pășești în trecut și te strecori în viața de odinioară, cu bune și rele, a muntenilor. La intrare îți sare în ochi Pomul Vieții cu rădăcini înfipte în sare. Coborârea în timp îți este călăuzită de ghidul muzeului, o învățătoare cu harul povestirii.
Poveștile pe care turiștii le aud în periplul printre vechile ”ii” și ștergare, unele atârnate de crengile copacului ce simbolizează viața, fascinează indiferent de vârstă. Oaspeții sunt uimiți când aud, de exemplu, de ce strămoșii noștri strecurau intenționat mici greșeli în croielile lor. Aveau rolul de a-i aminti purtătorului să nu fie mândru când îmbracă frumoasa cămașă, deoarece perfecțiunea nu este pe pământ, ci în ceruri.
Aici aflăm că războaiele de țesut erau nelipsite din casele țăranilor. Învățau să le folosească din pruncie. Tot în copilărie aflau de la bătrâni și însemnătatea motivelor brodate pe straie ori pe țesăturile care împodobeau casele. Muzeul „Timpul omului” are două încăperi. Prima este dedicată universului feminin iar cealaltă ocupațiilor care îi ajutau pe bărbați să asigure prosperitatea gospodăriilor. Olăritul a fost până nu demult principala meserie a bărbaților din această zonă, pricepere moștenită de la strămoșii daci. Sunt expuse în muzeu vase și oale din ceramică realizate în Mânzălești, cuptorul de ars a vaselor de lut, roata olarului dar și alte unelte vechi.
Măcinatul grânelor, care se făcea în mori manuale, era nu numai o sarcină gospodărească ci și un prilej de întâlnire și socializare pentru oamenii locului. În micul punct de vizitare apar și câteva exponate stranii, cruci din lemn înfipte în ulcele de pământ, care simbolizează închiderea ciclului vieții. Călătoria printre obiectele vechi de sute de ani și poveștile triste din spatele lor durează câteva ore, timp care însă pare comprimat, insuficient.
Muzeul „Timpul Omului” a fost amenajat de geologi, etnografi, muzeografi, artişti şi meşteri populari locali. Comuna Mânzăleşti se află la 50 de kilometri de oraşul Buzău, pe Valea Slănicului.