Premierul Ludovic Orban a anunţat, astăzi, că a hotărât împreună cu preşedintele Klaus Iohannis că pentru România cel mai bine este să fie organizate alegeri anticipate. ,,Preşedintele României şi cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să organizăm alegeri anticipate. Românii au arătat clar la referendum, la alegerile pentru PE și prezidențiale că nu mai vor PSD la putere, că Parlamentul este dominat de PSD și acționează ca o frână și este absolut necesar ca puterea să revină la popor și cetățenii să-și aleagă reprezentații și Parlamentul să fie obliga fidelă a opțiunilor cetățenilor români, care să fructifice la maxim beneficiile apartenenței la UE„, a spus Orban, după întâlnirea cu şeful statului, de la Palatul Cotroceni. El nu a dorit să facă precizări privind strategia pentru declanşarea alegerilor anticipate.
Despre data organizării alegerilor anticipate, premierul a spus că ar fi preferabilă „o dată cât mai apropiată de locale, dacă nu va fi posibil odată cu localele„. Alegerile parlamentare anticipate au ca efect scurtarea mandatului parlamentar şi pot fi declanşate la iniţiativa preşedintelui României, în baza articolului 89 din Constituţia României.
Astfel, preşedintele poate să dizolve parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Pentru a se ajunge la o solicitare de învestitură în parlament, guvernul în funcţie trebuie să îşi dea demisia sau să fie demis în urma unei moţiuni de cenzură.
Constituţia României prevede trei interdicţii cu privire la dizolvarea parlamentului. Prima se referă la faptul că, în cursul unui an, dizolvarea parlamentului este permisă o singură dată. A doua interdicţie constă în faptul că în ultimele şase luni de mandat prezidenţial, preşedintele nu poate dizolva parlamentul. A treia condiţie prevede că parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de mobilizare, de război sau de urgenţă, se arată în volumul „Constituţia României revizuită. Comentarii şi explicaţii”.
Ultimele alegeri parlamentare la termen au avut loc la 11 decembrie 2016 şi s-au desfăşurat în baza Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. Următoarele alegeri parlamentare la termen ar urma să aibă loc la sfârşitul anului 2020.