CE IMPLICĂ PENTRU FIRME CREȘTEREA SALARIULUI MINIM PE ECONOMIE DE LA 1 IANUARIE?

0
881

Majorarea salariului minim de la 2.080 de lei la 2.230 de lei presupune, în primul rând, o ușoară creștere a costului cu forța de muncă pentru cei care au angajați cu minimul pe economie. Mai crește și valoarea contribuției la fondul de handicap pentru cei obligați la plata acesteia, dar și costul forței de muncă zilieră și cel cu internii. Iar aplicarea salariilor minime diferențiate pentru construcții și studii superioare rămâne în continuare în vigoare.

Costul total al angajatorului cu un salariu minim brut pe țară va fi, anul viitor, de 2.280 de lei. Asta pentru că la salariul brut se adaugă și această contribuție. Aplicarea salariilor minime pentru posturile unde sunt necesare studiile superioare și în domeniul construcțiilor nu cunoaște schimbări în 2020 pentru că cele două cuantumuri au rămas la fel ca în 2019: 2.350 de lei e cel pentru studii superioare și 3.000 de lei cel pentru construcții.

Una dintre consecințele directe ale creșterii salariului minim brut este creșterea sumei de bani datorată de firme în schimbul neangajării unui număr minim de persoane cu handicap. Firmele care au cel puțin 50 de angajați au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați, iar, dacă nu fac asta, datorează la stat o sumă de bani lunar: de trei ori valoarea salariului minim. De la 1 ianuarie, ea va ajunge la 6.690 de lei.

Una dintre principalele obligații din Legea internshipului este aceea de a plăti internul (nu stagiarul!) cu măcar jumătate din valoarea salariului minim, proporțional cu timpul lucrat. Astfel, de la 1 ianuarie 2020, internii vor trebui plătiți cu cel puțin 1.115 lei. Suma este impozabilă.

După creșterea salariului minim brut, de la 1 ianuarie, la 2.230 de lei, tariful orar al unui zilier nu va putea fi mai mic de aproximativ 13,3 lei. (pentru o medie de 167,3 ore/lună). Pentru remunerația zilierilor, angajatorii trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă 10%) și contribuție la pensii (cotă 25%). Practic, aceste taxe se scad din remunerația brută, zilierii primind efectiv remunerația netă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here