Salariile în construcții, sector în dezvoltare în care lucrează peste 350.000 de muncitori, ar putea rămâne neschimbate anul viitor. Patronii au anunțtat deja că nu își mai permit o nouă majorare a salariului minim. Muncitorii din construcții au un statut special. De la începutul anului, Guvernul le asigură un salariu minim brut de 3.000 de lei, cel mai mare din economie, și facilități fiscale până în 2028. Scopul principal este de a opri migrația forței de muncă în străinătate. În România, sunt peste 350.000 de salariați în construcții, cel mai mare efectiv din ultimii 5 ani.
Statisticile oficiale arată ca volumul lucrărilor a crescut cu aproape 30% în primele 9 luni ale anului, față de perioada similară din 2018. Guvernul vrea acum să crească din nou salariul minim pe economie pentru 2020. O variantă de lucru ar aduce în plus în buzunarele fiecărui salariat 83 de lei. Pentru angajații din construcții, executivul vrea să păstreze doar facilitățile actuale. Sindicaliștii susțin însă că plafonarea veniturilor îi va face pe mulți muncitori să plece în străinătate. Peste 250.000 de constructori români lucrează peste hotare, din care peste jumătate sunt în Italia, unde câștigurile sunt și de 3 ori mai mari.
De aceeași soartă va avea parte și salariul minim brut diferențiat pentru cei cu studii superioare. În 2020, acesta va avea același cuantum pe care-l are în momentul de față, adică 2.350 de lei. Mai mult decât atât, Guvernul vrea ca în câțiva ani să dispară salarizarea diferențiată pentru studii superioare.