În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2019, cu ocazia Zilei Naționale a României, Ministerul Agriculturii își deschide porțile pentru a găzdui o expoziție cu vânzare de produse agroalimentare românești. Cel care va deschide oficial evenimentul, vineri 29 noiembrie, la ora 11.00, va fi ministrul Nechita-Adrian Oros. Acesta va înmâna cu această ocazie grupurilor aplicante dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate pentru cele două produse recent recunoscute, ”Cârnați de Pleșcoi” și ”Telemea de Sibiu”. Cârnaţii de Pleşcoi reprezintă un produs preparat din carne tocată de oaie şi vită, condimentaţi cu usturoi, ardei iute roşu şi cimbru. Amestecul este introdus în intestine/membrane naturale de oaie. Se prezintă sub două forme: afumaţi care au formă cilindrică şi se găsesc în şiraguri lungi formate din porţiuni de 15-18 cm, de culoare brun roşcat-deschis specifică fumului de fag, cu diametrul de 16-20 mm. Perioada de preparare, de la tocarea cănii de oaie şi vită, până la obţinerea produsului finit durează minim 48 ore. Cârnaţii de Pleşcoi sunt cunoscuți pe teritoriul României de peste 700 de ani. Localnicii şi procesatorii de cârnaţi de Pleşcoi achiziţionează lemnul de fag necesar pentru afumarea acestora, din pădurile de foioase din subcarpaţii Buzăului.
Cei interesați de acest târg vor avea posibilitatea de a achiziționa produse recunoscute și în curs de recunoaștere pe scheme de calitate naționale și europene. De asemenea, vor fi expuse spre vânzare produse din lapte și carne, dulcețuri, miere şi produse ale stupului, zacuscă etc. Vizitatorii târgului de 1 Decembrie, „Mâncăm și trăim românește”, sunt invitați să descopere gustul bucatelor din diferite regiuni ale României, brânză, smântână, caşcaval, telemea, brânză de burduf în coajă de brad şi în membrană naturală, caş, cârnaţi de porc, slănină afumată, caltaboş, jumări, cârnaţi de casă, drob de porc, lebăr, tobă de casă, jambon afumat, muşchi afumat, salată icre crap sau ştiucă, batog sau pastramă, macrou afumat la rece, sardeluţe, păstrăv afumat în cobză de brad, cozonac, prăjituri, pită coaptă pe vatră, siropuri, gemuri, dulceţuri din fructe, băuturi spirtoase și vinuri. Târgul va fi deschis de vineri până duminică, între orele 10:00 – 17:00.