Începând din această lună și până pe 26 aprilie 2020 mai multe exponate din cadrul Muzeului Județean Buzău sunt prezente atât la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cât și la Muzeul Grand Curtius din Liege (Belgia). Participarea instituției buzoiene în expoziția „Dacia Felix“, în cadrul festivalului EUROPALIA, este o premieră. Astfel, celebra piesă dacică ce este cunoscută sub denumirea de ,,Lupul de la Cârlomănești”, este găzduită de către Muzeul Galo-Roman din Tongeren, iar peste 20 de atrefacte atribuite epocii bronzului – cultura Monteoru, sunt prezente în expoziția din Muzeul Grand Curtius din Liege, Belgia.
,,Lupul de la Cârlomănești” reprezintă una dintre cele mai remarcabile piese ale artei getice, dar în același timp și întruchiparea unui cult religios care s-a manifestat doar la Cârlomănești în vremea regelui Burebista. Piesa înfățișează un lup și este singura care se păstrează în întregime. Ea a fost modelată dintr-o pastă foarte fină de lut și apoi arsă într-un cuptor cu reverberație. Statueta este plasată pe un suport conic, modelat la roată, din aceeași pastă. Are o înălțime de 27 cm și diametrul la bază al suportului conic de 26 cm.
,,Pentru noi este o premieră, dar mai ales o onoare să te cheme Muzeul Național al Istoriei României alături de alte 17 muzee din țară și să le expui. Spre exemplu, avem expoziția internațională în care avem nu una, ci mai multe artefacte (peste 20) din cultura Monteoru care sunt expuse”, a menționat dr. Daniel Costache, managerul Muzeului Județean Buzău. Expoziția internațională EUROPALIA este organizată de Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Institutul Cultural Român (ICR) și Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Ministerului Afacerilor Externe.
Exponatele provin de la Muzeul Național de Istorie a României și de la alte 18 instituții muzeale din țară, care au contribuit la realizarea acestui amplu proiect, respectiv: Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău; Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud; Institutul de Cercetări Eco-Muzeale – Tulcea; Muzeul Civilizație Dacice și Romane – Deva; Muzeul Județean Satu Mare; Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui; Muzeul Județean Argeș – Pitești; Muzeul Județean Buzău; Muzeul Județean de Istorie și Artă – Zalău; Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș – Baia Mare; Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș; Muzeul de Istorie Turda; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca; Muzeul Național al Unirii – Alba-Iulia; Muzeul Romanațiului – Caracal; Muzeul Țării Crișurilor – Oradea; Muzeul Județean Ialomița – Slobozia; Muzeul de Istorie Națională și Arheologie – Constanța. În cadrul proiectului expozițional sunt prezentate 298 de artefacte și seturi de piese antice, atât obiecte și cercetări arheologice mai vechi, cât și artefacte descoperite în ultimele două decenii.
Timp de mai bine de șase luni, vizitatorii Muzeului Gallo-Roman din Tongeren – distins, în 2011, cu prestigiosul European Museum of the Year Award (EMYA) – vor avea prilejul unui amplu și inedit periplu prin culturile antice documentate în cuprinsul spațiului românesc actual, văzut ca loc de convergență a numeroase civilizații majore pentru moștenirea culturală a Europei și a umanității. Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare.