Românii sunt fruntași la prea puține fonduri europene atrase, dar și la fraudarea lor!
Un raport european arată că o treime din totalul fondurilor atrase ilegal în statele Uniunii au ajuns în România, în ultimii 4 ani. România, Polonia, Ungaria și Italia conduc topul țărilor care au raportat cele mai multe fraude cu fonduri comunitare din 2014 până anul trecut.
Mai precis, ocupăm locul doi, cu fraude în valoare de 62,25 milioane de euro, ţinând cont că Uniunea Europeană a făcut plăţi către ţara noastră de peste 13,8 miliarde euro, între anii 2014 şi 2018. Pe primul loc se situează Polonia, cu fonduri fraudate de peste 109,8 milioane de euro. Modul curent de fraudă este legat de „validitatea documentaţiei” şi de „solicitări”. Cele mai utilizate astfel de metode sunt „documentele false sau falsificate” sau „solicitările de ajutor false sau falsificate”, atât în anul 2018, cât şi în toată perioada 2014-2018.
Potrivit Oficiului European Antifraudă, cele mai multe ilegalități s-au produs în domeniul agricol. Din 2007 până acum, procurorii români au deschis aproape 700 de anchete care au vizat fraudarea de fonduri europene. Cel mai cunoscut este Tel Drum, în care Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi deturnare de fonduri.
Prejudiciul calculat este de 21 de milioane de euro, bani pe care oficialii de la Bruxelles îi cer înapoi.
Instituțiile europene vor fi de acum incolo mai prudente la aprobarea finanțărilor pentru români. Raportul ar putea avea și o altă consecință – să fie punct de plecare pentru dosare deschise de viitorul Parchet European, pe care îl va conduce Laura Codruța Kovesi.