România este codașa Uniunii Europene și la capitolul cheltuieli guvernamentale pentru Educație. Procentul din 2017 cheltuit de Guvern pentru acest domeniu a fost cel mai mic din perioada 1995-2017, potrivit ultimelor date Eurostat. În 2017, procentul din PIB cheltuit pentru Educație a fost de 2,8, cu 1,8 puncte mai puțin decât media Uniunii Europene.
Cel mai mare procent al cheltuielilor guvernamentale pentru Educație a fost în Suedia și Danemarca, 6,8, respectiv 6,5. România face parte dintr-un grup de 6 state cu cheltuieli de sub 4% din PIB, format din Grecia, Italia, Slovacia, Bulgaria și Irlanda, fiind ultima din acest grup și din Uniunea Europeană.
Procentul cel mai mare al cheltuielilor guvernamentale pentru Educație s-a inregistrat in 2008 si a fost de 4,3. Educația a avut anul trecut fonduri de 29,3 miliarde lei, reprezentând 3,1% din PIB, iar în 2019, alocarea, după rectificarea bugetară a fost de 38,2 miliarde lei, adică 3,6% din PIB.
Potrivit Legii Educației, adoptate în 2011, Guvernul avea obligația să aloce anual minimum 6% din PIB pentru Educație.
Cheltuielile guvernamentale pe domenii arată că, atât în privința României, cât și la nivelul mediei Uniunii Europene, cele mai mari procente sunt alocate pentru protecția socială -pensii si ajutoare sociale. Însă chiar si asa, România are cheltuieli mult inferioare ca procent în PIB pe acest domeniu 11,7 la suta, fata de 18,8% media Uniunii Europene.