Suntem tot mai puțini şi tot mai bătrâni.
România continuă să fie o ţară de emigrare. Numai in ultimul an, aproape 125 de mii de romani si-au facut bagajele si au plecat in strainatate. Nici la capitolul natalitate nu stam bine, iar potrivit statisticilor avem 119 vârstnici la 100 de persoane tinere. În total, populatia rezidenta a Romaniei este de 19.405.000 români, în scădere cu 125 de mii persoane faţă de ianuarie anul trecut.
Cei mai multi traiesc in mediul urban, putin peste 10 milioane , insa si aici se inregistreaza o scadere de 0,5 %, fata de ianuarie 2018.
Institutul National de Statistica menţionează că, intr-un an de zile, procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, remarcându-se creşterea ponderii populaţiei vârstnice, de 65 ani şi peste.
Ponderea populaţiei de 0-14 ani în total populaţie s-a menţinut la valoarea determinată pentru 1 ianuarie 2018 , de 15,6%.
Fenomenul de emigrare constituie cea de a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării. Anul trecut numărul emigranţilor a depăşit numărul imigranţilor, cu peste 57.000 de persoane.
În cursul anului 2018, bărbaţii au emigrat într-o proporţie mai mare decât femeile , de 59,6%, iar în rândul imigranţilor, bărbaţii au fost majoritari, aproape 54 %.
Dacă tendința mondială este de creștere a populației, la noi în țară va continua să scadă. Conform estimărilor ONU, în următorii 50 de ani, vom mai fi doar 12 milioane de locuitori.
Un nou recensământ al populaţiei României va avea loc peste 2 ani, între lunile iulie și noiembrie 2021, la 10 ani de la ultimul recensământ. Pentru culegerea datelor autoritățile au în vedere completarea unui formular, pus la dispoziție online, iar cei care nu au acces la internet vor fi chestionați de cenzori, în interviuri față în faţă.