Spălarea hainelor este o activitate de rutină pe care am crede că toți știm să o facem, însă pentru ca hainele să nu se deterioreze, trebuie să se desfășoare după anumite reguli.
Separă rufele
Poți separa hainele în funcție de două criterii: culoare și material. Dacă le separi în funcție de culoare, vor fi trei categorii: albe, colorate și negre. Dacă le separi în funcție de material vor exista, de asemenea, trei categorii: delicate (mătase, vâscoză, pânză), lână (pulovere, articole croșetate) și bumbac.
Alege detergentul potrivit
Fie că folosești detergent lichid sau pudră, ar trebui să alegi unul potrivit categoriei de rufe: pentru rufe albe sau pentru rufe colorate. Nu pune mai mult detergent decât cantitatea recomandată de producător, pentru că acesta îmbâcsește hainele, care vor mai trebui clătite încă o dată.
Învață să scoți petele ușor
Pentru a scoate o pată încăpățânată adaugă un produs pentru îndepărtarea petelor direct pe pată și lasă-l să acționeze câteva minute sau chiar câteva ore, în funcție de indicațiile producătorului, apoi pune hainele la spălat împreună cu celelalte rufe.
Ai grijă la temperatura de spălare
Alegerea corectă a programului de spălare depinde de culoare și tipul de țesătură. Hainele albe din bumbac pot fi spălate la temperaturi de peste 80 de grade. Lucrurile colorate amestecate (albastru, roșu, verde, galben) se spală la temperaturi de până la 40 de grade, iar în cazul hainelor din culori din aceeași paletă cromatică negru, bleumarin, violet, poți crește temperatura până la 50 de grade.
Protejează-ți lenjeria intimă
Lenjeria intimă nu trebuie să intre în contact cu celelalte rufe. Strânge toate articolele de acest fel într-un sac pentru rufe delicate și pune-l în mașină. În acest fel, lenjeria intimă este izolată, iar materialul fin și dantela sunt protejate.
Spală corect încălțămintea sport
Încălțămintea sport din material textil se spală la program scurt, de maximum jumătate de oră, la o temperatură de până la 30 de grade și la o centrifugare de 400 de rotații. Încălțămintea este unul dintre articolele cel mai greu de spălat la mașină: există riscul ca talpa să se desprindă și materialul să se deterioreze. Dacă vrei ca atunci când scoți încălțămintea din mașină, aceasta să fie curată și în stare bună, folosește un sac de protecție pentru încălțăminte. Sacul are un strat dublu de căptușeală care protejează atât încălțămintea, cât și mașina de spălat, și care reduce zgomotul din timpul spălării.
Alina Răducan