Astăzi, ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Ministerul Mediului semnează contractul de finanțare aferent Programului pentru instalarea de sisteme fotovoltaice subvenționate cu 20.000 de lei, considerat de autoritati cel mai ambitios program de mediu din ultimii ani. Valoarea contractului este 536 de milioane de lei, ceea ce inseamna ca aproximativ 30.000 de gospodării din România vor putea să își reducă costurile cu factura la energie, deoarece orice cantitate de energie produsă și neutilizată va fi automat livrată în rețea, valoarea acesteia urmând să fie scăzută din costul total al facturii
Odata semnat contractul de finantare, Administrația Fondului pentru Mediu va publica lista finală a inslatalorilor validați pentru acest program, iar după aceea se va deschide programul pentru persoanele fizice.
De subventia de 20 000 de lei pot beneficia persoanele fizice cu domiciliul în România, proprietarul imobilului construcţie pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice, persoanele fizice care au acordul tuturor proprietarilor cu privire la implementarea proiectului, în situaţia în care imobilul construcţie este deţinut în coproprietate, persoanele fizice care nu au obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local. Imobilul nu trebuie să facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun sau al unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică.
Primul pas in accesarea programului este înscrierea solicitantului la un instalator validat, din lista publicata pe pagina de internet www.afm.ro. Dacă documentele sunt conforme cu cerinţele din ghid, iar solicitantul îndeplineşte criteriile, instalatorul rezervă suma solicitată. Beneficiarul finanţării achită insa instalatorului contribuţia proprie, daca valoarea totala a investitiei depaseste subventia de 20 de mii de lei.