Enterocolita este o tulburare gastrointestinală infecțioasă, ce are simptome destul de agresive, cum sunt crampele intestinale, vomă și scaune moi. Însăși denumirea afecțiunii implică inflamarea intestinului subțire și a colonului. Deși poate avea mai multe cauze, bacteriile sunt principalele vinovate de declanșarea enterocolitei. Enterocolita este cauzată adesea de bacterii cum sunt E. coli, Salmonella sau Shigella sau de adenovirusuri, enterovirusuri, ori rotavirusuri.
Transmiterea enterocolitei, foarte ușoară
Infecțiile care produc enterocolită se transmit ușor de la o persoană la alta. Totodată, enterocolita poate fi dobândită și după contactul cu animalele purtătoare de bacterii dăunătoare.
Tratamentul cu antibiotice nu este întotdeauna indicat, deoarece poate afecta flora intestinală. În plus, tratamentul cu antibiotice în enterocolită nu va ajuta în cazul unor simptome precum diareea sau vărsăturile, care nu vor dispărea cu ajutorul acestora. De aceea, este indicat ca antibioticele să fie administrate doar la recomandarea medicului.
Pentru prevenția deshidratării și a pierderilor de electroliți, este foarte important că persoanele care suferă de enterocolită să consume lichide, iar la nevoie chiar săruri de rehidratare. Se pot consuma apă, ceaiuri neîndulcite și supe de legume care nu au o aciditate mare.
Alimente permise în enterocolită
Regimul alimentar pentru enterocolită este strict, cu atât mai mult cu cât simptomele de greață și diaree sunt persistente. Orezul, carnea fiartă, brânza proaspătă, supa de legume fără cartofi și bananele sunt singurele alimente permise în primele 2-3 zile de la debutul simptomelor. În următoarele zile regimul poate fi diversificat însă alimentele care provoacă aciditate gastrică, așa cum sunt legumele sau fructele proaspete, trebuie evitate.
Cum prevenim boala
Deoarece microorganismele care duc la apariția enterocolitei se transmit cu ușurință de la o persoană la alta, prin contact direct sau indirect, igiena mâinilor este esențială. Este obligatoriu să ne spălam pe mâini cu apă și săpun de fiecare dată când folosim toaleta. În ceea ce privește alimentele care pot fi contaminate, acestea trebuie preparate termic corespunzător și depozitate în condiții optime, la rece, în special pe timpul verii, când se pot altera mai ușor. Fructele și legumele trebuie întotdeauna spălate bine cu apă curată înainte de consum. Mai mult, trebuie să fim atenți la apa mării sau la cea din piscină și să evităm înghițirea chiar și a unei cantități mici de apă ce poate fi contaminată.
Alina Răducan