PERSOANELE EXPUSE CANCERULUI DE PIELE

0
871

Vacanțele prelungite la plajă, fără protecție solară, reprezintă principalul factor de risc pentru apariția cancerului de piele. Cu toate acestea, există și alte obiceiuri, sau alte categorii de persoane care sunt mai expuse pericolului. Iată persoanele care sunt cele mai expuse cancerului de piele.

Tinerii, mai expuși la melanom

Riscul de a dezvolta carcinom scuamos și carcinom bazocelular crește odată cu vârsta. Dar melanomul, cea mai agresivă formă de cancer cutanat, se întâlnește mai frecvent la persoanele tinere. Melanomul este deja al doilea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor cu vârste între 20 şi 29 de ani.

Persoane cu pielea foarte deschisă, foarte expuse cancerului de piele

Cel mai mare risc de a dezvolta cancer de piele îl au persoanele cu fototipul 1. Mai exact, cele cu pielea albă, pistrui și păr roșcat care nu se bronzează în urma expunerii la soare, ci se ard. Acestea se înroșesc direct și se irită foarte ușor.  Totuși nu sunt singurele expuse pericolului. Și persoanele care au fototipul 2, adică piele albă și  păr blond, au risc de îmbolnăvire, chiar dacă ceva mai scăzut decât fototipul 1. În ambele situații, tegumentul nu produce suficientă melanină, care să ofere protecție împotriva acțiunii razelor ultraviolete.

Persoanele cu istoric familial de cancer de piele

Dacă o rudă de gradul I sau II a suferit de cancer de piele, riscul de a dezvolta cancer cutanat crește considerabil. Persoanele care au un istoric de cancer cutanat de tip carcinom prezintă un risc de 10 ori mai mare să dezvolte un alt tip de cancer non-melanom.

Persoane cu istoric de arsuri solare

Orice expunere la soare are efecte dăunătoare, însă corpul posedă mecanismele necesare pentru a repara pielea deteriorată. Problema intervine atunci când agresiunile sunt atât de mari, încât stratul superior al pielii nu mai poate fi reparat, așadar unele zone se pot pigmenta necorespunzător şi pot să apară alunițe, leziuni și alte semne care, dacă își schimbă rapid forma, mărimea sau culoarea, ar trebui să ne trimită de urgență în cabinetul doctorului.

Persoanele cu expunere regulată la substanțe chimice

Incidența cancerului de piele este mai mare în cazul celor care își desfășoară activitatea în medii profesionale unde se lucrează cu soluții chimice: arsenic, cărbune, diverși solvenți, gudron, clorură de vinil, dar și alte substanțe care afectează ADN-ul pielii.

Fumătorii

Persoanele care fumează au un risc mare de a suferi, nu doar de cancer pulmonar, ci și de cancer de piele. Fumul de țigară conține, peste 4.000 de substanțe nocive, care favorizează apariția carcinomului scuamos, aspect dovedit, de mai multe studii efectuate de-a lungul timpului.

Persoanele care se bronzează frecvent la solar

Chiar dacă bronzul obținut la salon este mai rapid, ultravioletele emise de solar sunt la fel de agresive ca cele naturale. Ba chiar doza de ultraviolete primită la solar poate fi mai concentrată decât cea primită natural, de la soare. Prin expuneri repetate, este afectat ADN-ul celulelor pielii, crescând major riscul de apariție a melanomului. Cei mai expuși sunt cei care se bronzează cel puțin o dată pe lună și au sub 35 de ani. 20 de minute la solar sunt echivalente cu o zi întreagă de plajă la soare.

Persoanele care au tatuaje

Tatuajele permanente provoacă o sensibilitate crescută la soare, pielea tatuată se poate arde mai mult decât restul corpului. De asemenea, acestea îngreunează și screeningul pentru depistarea precoce a cancerului de piele, pentru că semnele apărute pe piele și eventualele modificări ale acestora nu mai sunt la fel de vizibile.

Alina Răducan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here