La temperatura potrivită mâncarea se poate ține în frigider cel mult patru zile. Pe lângă temperatură și durată, modul de depozitare este foarte important. Ar trebui să folosim caserole, vase acoperite sau să acoperim farfuriile cu folie alimentară, ori aluminiu. În niciun caz nu se păstrează mâncarea gătită sau alimentele desfăcute, neacoperite în frigider.
Temperatura optimă din frigider, între 3 și 6 grade
Temperatura din frigider diferă și în funcție de rafturi. Rafturile de sus păstrează temperatura cea mai scăzută și constantă, acolo fiind locul ideal pentru mâncarea gătită. Raftul de mijloc are temperatura fluctuantă și este locul pentru depozitarea derivatelor din lapte. În schimb pe rafturile inferioare temperatura este mai crescută din cauza deschiderii ușii. Astfel că aceste rafturi pot fi utilizate mai degrabă pentru decongelare. Sertarele, unde temperaturile pot ajunge și la 8 grade, pot fi utilizate pentru fructe și legume. Pe ușa frigiderului se pot păstra laptele, condimentele sau sosurile depozitate în sticle.
Ouăle se țin neapărat în frigider
Ouăle, pot fi ținute în frigider între trei și cinci săptămâni. Este indicat ca acestea să fie plasate în frigider la temperatură constantă, ideal într-un spațiu care să nu fie afectat de deschiderea ușii. Pentru a verifica dacă un ou este proaspăt și poate fi consumat, îl putem supune unui test simplu: se pune oul în apă și, în cazul în care este bun de mâncat se scufunda, în schimb dacă plutește trebuie aruncat.
Există și alimente care se mențin mai bine în afara frigiderului
Cartofii, ceapa, merele, usturoiul, ardeiul gras, roșiile și pepenele se depozitează mai bine în afara frigiderului. În frigider, acestea își vor pierde aroma și textura. Nici bananele, ori lămâile nu se păstrează la frigider, ci din contră, la lumină până la consum. Uleiul de măsline și mierea trebuie ținute, de asemenea în afara frigiderului, altfel își schimbă textura.
Alina Răducan