O plimbare în parc, sau o vizită scurtă până la magazin pe seară, se poate transforma într-o experiență neplăcută dacă ne întâlnim cu țânțarii, acele mici insecte, aparent inofensive, însă extrem de periculoase. De altfel studiile au demonstrat că cel mai mare criminal din lume este țânțarul. Evident că nu el ucide, ci bolile pe care le transmite odată cu ciupitura. Însă insecticidele și repelenții ar trebui să fie ultima soluție în lupta cu țânțarii. Înainte de a apela la acestea, asigură-te că ai luat toate măsurile pentru a minimiza pe cât posibil expunerea la atacul țânțarilor.
Dacă pleci la plimbare evită îmbrăcămintea în culori vii. Poartă, în schimb, culori în ton cu cele ale mediului în care te afli, deoarece țânțarii ne identifică și după culorile contrastante. Daca ești în mișcare, poartă culori deschise, deoarece țânțarii le văd mai greu. De asemenea, dacă vrei să scapi de țânțari poartă haine cu mânecă lungă și pantaloni lungi și largi, evită pe cât posibil parfumurile, deodorantele sau șamponul cu arome puternice, deoarece în special cele dulci, florale atrag micile insecte. Poți pune peste căruciorul copilului plase antițânțari, evitând astfel folosirea repelenților, care mai ales la copiii sub 6 luni, nu este recomandată. Și evită pe cât posibil activitățile în aer liber, dimineața în zori și seara în amurg, când țânțarii sunt cel mai activi.
Dacă ai la îndemână un vermorel poți prepara o soluție naturală împotriva țânțarilor astfel: 1/3 bere stătuta; 1/3 sare amara sau sare epsom (sulfat de magneziu) – care se găsește la plafar sau farmacie; 1/3 apa de gura (cu alcool). Cu soluția astfel obținută stropești gazonul, gardul viu, curtea și orice alte zone adorate de țânțari pentru reproducere. Stropește la începutul anului, când țânțarii nu au apărut încă și repetă acțiunea în vară. Mirosul e ciudat, dar dispare rapid și te vei putea bucura de o vară fără țânțari, în grădină sau pe terasă.
Pare greu de crezut, dar există plante pe care țânțarii nu le suportă.
Lemongrass. Cea mai cunoscută plantă care alungă țânțarii. Planta emană un miros puternic, mascând astfel alte arome pe care le emană pielea și care atrag țânțarii.
Gălbenelele. Cultivate ca plante ornamentale și medicinale, ele au un miros distinctiv pe care țânțarii îl găsesc deosebit de deranjant. Gălbenelele conțin Pyrethrum, un compus folosit în multe insecticide repelente.
Mușcatele. Frumoase și puternic parfumate, sunt unul dintre ingredientele principale în spray-urile contra insectelor. Plantează-le în gradină sau în ghivece și amplasează-le în jurul terasei. Vor decora frumos ambientul și vor ține la distanță insectele supărătoare.
Busuiocul și rozmarinul. Sunt nu doar plante aromate, ce dau un gust deosebit mâncării, dar au și un efect repelent, alungând eficient țânțarii. Pot fi plantate cu ușurință în jardiniere, astfel încât acestea pot fi mutate cu ușurință oriunde te afli. Amplasează mai multe astfel de jardiniere pe masa din gradină sau în jurul terasei.
Alina Răducan