Astăzi, Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi pe mama sa Elena, că protectori ai credinţei creştine.
Sărbătoarea corespunde în calendarul popular cu o serie de tradiții, care, dacă sunt împlinite, aduc spor şi sănătate gospodarilor.
Acum se fac ultimele semănături de porumb, de ovăz şi de mei. Atunci când gospodării nu respectă tradiţia şi continuă să semene aceste cereale, răsadurile respective se vor usca.
Sărbătoarea este importantă şi pentru păstori, pentru că în această zi ei îşi aleg baciul, stabilesc locul unde vor sta stânele pe timpul verii şi aleg paznicii care trebuie să le păzească turmele când sunt la păşune.
În ziua praznicului, femeile aprind boabe de tămâie cu care afumă întreaga gospodărie, camerele şi anexele pentru animale şi pentru păsări. În ziua de Constantin și Elena, pentru că voia bună să se adune în familie, trebuie să aducem în casă măcar trei fire de bujori îmbobociţi.
Tot astăzi, aproape 1,7 milioane de români își sărbătoresc ziua numelui, Constantin sau Elena dar și derivatele acestora, precum Costache,Codin,Constanța, Ileana sau Ilinca.