Roşiile care provin din programul de sprijin pentru tomate, existente în prezent pe piaţă, sunt sigure pentru consum, iar analizele realizate de Autoritatea Naţională Fitosanitară pe eşantioane de roşii româneşti din culturile participante la acest program nu au relevat depăşiri ale limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide.
Inspectorii fitosanitari au prelevat, de la ieşirea pe piaţă a primelor tomate obţinute prin acest program, 54 de probe pe care le-au transmis pentru analize la două laboratoare acreditate. Analizarea a 43 dintre probe au arătat că nu au existat depăşiri ale limitelor maxime admise. Aceste rezultate demonstrează că producătorii agricoli respectă recomandările inspectorilor fitosanitari în ceea ce priveşte utilizarea în siguranţă a produselor de protecţie a plantelor pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor.
Aflat în al treilea an de implementare, Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii prezintă un interes din ce în ce mai crescut pentru producătorii agricoli. Astfel, până la data de 1 aprilie 2019, s-au arătat interesați să se înscrie în program 18.500 de fermieri, în creștere față de 2018, când numărul total al beneficiarilor a fost de 15.712 pentru ambele cicluri de producție.
Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții, printre care să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, să obțină o producție de minimum 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției. Ajutorul de minimis acordat de stat beneficiarilor eligibili este de 3.000 de euro/an.