Astăzi a început Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, cea mai importantă pentru creștinii ortodocși, atât din punct de vedere religios, cât și al pregătirilor pentru sărbătorile pascale.
Din această seară și până vineri, credincioşii merg la biserică, unde preoții oficiază sfintele slujbe de Denii. Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă.
Dincolo de slujbele religioase şi postul, care devine mult mai aspru în zilele patimilor pentru credincioşi, în tradiţia populară există o serie de obiceiuri care ţin de gospodărie.
Astăzi, în prima zi a Săptămânii Mari, gospodinele trebuie să scoată totul la aerisit, să lipească pereţii şi să văruiască casele unde e cazul, iar mobilierul trebuie spălat şi reparat. De asemenea, doar de astăzi și până miercuri inclusiv mai sunt permise muncile la câmp, iar după aceste zile bărbaţii au voie doar să muncească pe lângă casă, sau să îşi ajute soţiile la muncile gospodăriei.
Începând de joi, acțivităţile creştinilor ortodocşi din gospodării sunt limitate. Aceştia se concentrează mai mult pe sărbătoarea de duminică şi se pregătesc trupeşte şi sufleteşte pentru aceasta. Astfel, până în Joia Mare, fiecare familie duce la biserică colaci, vin, miere şi fructe pentru a fi sfinţite şi împărţite. În Joia mare se prepară cozonacii sau colacii și pasca.
Ziua de vineri, cunoscută ca Vinerea Patimilor este ziua cea mai neagră din istoria Creştinismului. Este ziua în care Iisus a fost biciuit şi răstignit între doi tâlhari. Este Vinerea neagră în care Iisus a murit pentru mântuirea lumii. Creștinii ortodocși țin în această zi post negru, iar gospodinele nu au voie să pregătească bucate la cuptor. Ziua de sâmbătă este dedicată preparării mâncărurilor pentru Paşte, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică, toți creștinii merg la biserică, unde primesc de la preoți lumina Învierii.