De astăzi, orice român care vrea să scape de maşina veche o poate preda la casat în schimbul unei prime, în cadrul programului Rabla Clasic sau Rabla Plus. Maşina să aibă cel puţin opt ani vechime, iar proprietarul să nu fie cu restanțe la stat. Prima de casare variază în funcție de motorizare, de la 6 500 de lei până la 10 mii de euro, pentru achiziționarea unei mașini nepoluante, 100 % electrica.
Programele Rabla Clasic și Rabla Plus au fost lansate, acum două zile, iar de astăzi românii care își doresc o mașină nouă se pot înscrie în unul dintre cele două programe.Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a precizat că va fi păstrată şi anul acesta prima de căsare de 6.500 lei, la care se poate acumula în funcţie de motoare, un ecobonus de 1.000 de lei, sau de 1.700 lei pentru cele hibrid. Totodată, se va menţine ecobonusul de 10.000 de euro pentru achiziţionarea unei maşini sută la sută electrice. Ecotichetele Rabla Plus pot fi utilizate atât de persoane fizice, cât şi juridice.
Deși iniţial ministerul ar fi dorit ca de anul acesta să fie priiate la căsat doar maşinile care au inspecţia tehnică periodică valabilă, între timp, s-a renunţat la idee. Aşa că pot fi aduse toate mașinile vechi. Totuși, autoturismele trebuie să aibă cel puţin opt ani vechime, iar proprietarul să nu fie cu restanțe la stat. Sunt două dintre condiţiile care trebuie respectate.
Anul acesta sunt disponibile 35.000 de prime de căsare, în valoare de 350 de milioane de lei, însă Ministerul Mediului spera să obțină o suplimentare la rectificarea bugetară.
În ultimii 13 ani, prin programul Rabla Clasic au fost casate peste 550.000 de autovehicule vechi şi au fost cumpărate în jur de 300.000 de maşini noi.