O nouă radiografie a sistemului sanitar românesc arată că doar 20 la sută dintre spitalele evaluate au primit acreditare.
Vizitele ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în spitalele din câteva județe au scos la lumină situații pe care pacienții le reclamă de ani de zile. Din păcate, aceste controalele nu rezolvă însă mare lucru. Deși există reguli, procesul de acreditare al spitalelor este extrem de anevoios. Condițiile pe care le cere Uniunea Europeană sunt greu de îndeplinit, în primul rând din cauza lipsei acute a investițiilor din sistemul sanitar. Reprezentanții spitalelor se plâng de infrastructură, care este mult depășită, iar criteriile impuse sunt exagerate pentru nivelul sistemului sanitar din România.
În țară sunt peste 630 de spitale. Din cele 175 evaluate, doar 33 au primit acreditarea. Alte 142 au termen până la sfârșitul anului să își remedieze problemele, altfel nu pot primi acreditarea, așa cum s-a întâmplat cu 27 de spitale, dintre care 11 publice. În lipsa acreditării, unitățile sanitare nu pot încheia contracte cu Casa de asigurări, iar serviciile medicale nu sunt decontate. Astfel, dispare și principala sursă de finanțare. Cu toate acestea legea este permisivă astfel că indiferent dacă o unitate sanitară se află sau nu în relație contractuală cu Casa, este obligată să fie acreditată. Asta înseamnă că vor putea funcționa în continuare, iar până la sfârșitul anului vor primi și finanțare.
Până la finalul anului vor mai fi evaluate în vederea acreditării 157 de spitale din țară, iar restul – până în 2021.