Aveți mare grijă la „insectele de sezon”, dacă ieșiți la iarbă sau în pădure, ori dacă vă plimbați pur și simplu seara prin oraș. A început sezonul căpușelor!
Potrivit specialiștilor, căpușele trăiesc la temperaturi cuprinse între 10 și 20-25 de grade Celsius. Trebuie de știut că aceste insecte au diferite dimensiuni, unele sunt atât de mici încât cu greu pot fi detectate. Muşcătura unei căpuşe nu este dureroasă, pentru că insectă injectează o substanță care anesteziază zona, iar omul înțepat nici măcar nu realizează. În cel mai bun caz zona unde se află căpușa se înroșește, apar mâncărimi, arsuri și, rareori, durere intensă. De obicei, însă, simptomele grave apar după ce căpușă a căzut.
Acestea pot fi: febră, simptome foarte asemănătoare cu cele ale gripei, erupții cutanate, slăbiciune inexplicabilă, amorțeală, durere și chiar inflamația articulațiilor, palpitații, respirație scurtă, sacadată, greață sau vărsături. Cel mai grav e, însă, că acești paraziți transmit boala Lyme, care este greu de diagnosticat, pentru că mimează simptomele altor afecțiuni, atacând diferite organe. Boala Lyme, numită și „boala cu 1.000 de fețe”, are o mare varietate de simptome, din care multe le mimează pe cele ale altor afecțiuni cronice. Din acest motiv, poate fi ușor diagnosticată greșit. În stadii avansate, boala poate duce la encefalopatie subacută, encefalomielită cronică progresivă sau neuropații. Netratată, poate fi mortală.