România este þara care în ultimii ani a vândut cel mai mult teren agricol, iar strãinii au profitat de situaþie. Şi la Buzău, zeci de hectare de teren s-au vândut, în ultimul an, în special în localitãțile Padina, Pogoanele și Rm-Sãrat unor firme romaneºţi cu capital strãin, dar şi altor fermieri. Ministerul Agriculturii vrea sã înãspreascã legea privind vânzarea terenurilor agricole. Cine cumpãrã teren agricol este obligat sã îl pãstreze timp de 10 ani.
În ultimele luni zeci de hectare din judeţul Buzău au fost vândute cãtre strãini. Padina, Poganele și Rm-Sãrat sunt zonele unde s-au vândut cel mai mult teren cãtre firme romaneșţi cu capital strãin dar şi cãtre alți unor fermieri. Specialiștii din agriculturã sunt îngrijorați de amploarea fenomenului dar și de faptul cã terenurile sunt vândute la prețuri mici. Prețul unui hectar de teren în județul Buzãu este, în medie, de aproximativ 2000 de euro, mult mai ieftin decât în alte þãri ale Uniunii Europene.
În județul Buzãu, un singur fermier român deține 7.500 de hectare, iar alte suprafeþe importante de ternuri sunt în proprietatea unor italieni și germani. În ţară, multe terenuri sunt deținute, pe lângă italieni şi germani, de libanezi, austrieci, bãnci dar și companii de asigurãri cu capital strãin.
Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publicã, terenurile cumpãrate mai pot fi revândute doar dupã 10 ani. Intenția declaratã a acestei propuneri legislative este de a preveni specula. În ultimii ani, în România, strãinii au cumpãrat foarte mult teren agricol, ceea ce a creat îngrijorare la nivelul Comisiei Europene, care a comandat un studiu în acest sens unui institut de cercetare olandez. Investitorii strãini deþin, în prezent, peste 40%, respectiv 5,3 milioane hectare din suprafața agricolã totalã a României.