Artistul a murit într-un spital din Cluj-Napoca, unde se afla internat pentru o intervenţie. Potrivit directorului Casei de Cultură a Studenţilor, Flavius Milăşan, unde taragotistul era consultant artistic, maestrul Dumitru Fărcaş a încetat din viaţă în urma unui infarct.
Născut pe 12 mai 1938, Dumitru Fărcaş era originar din Maramureş, însă s-a stabilit în Cluj-Napoca după terminarea studiilor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, în 1967. Maestrul şi-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureşul” din Baia Mare. În 1962, a preluat Ansamblul „Mărţişorul” al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale. Vestea morţii acestuia a căzut ca un trăsnet asupra celor care l-au cunoscut.
Dumitru Fărcaş a primit titlul de „cetăţean de onoare” al oraşului Phenian şi al oraşelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare. Acesta a fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor. În 2002, artistul a primit Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”. În 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Pe 12 mai 2018, la împlinirea vârstei de 80 de ani, maestrul Dumitru Fărcaş, a primit din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler, în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră, dar şi pentru contribuţia pe care a adus-o culturii.