Căldura neobișnuită din această primăvară le dă fiori reci agricultorilor din zona Bărăganului. Grâul, porumbul și vița de vie sunt în plină dezvoltare, iar pentru a ajunge la rod au nevoie de apă. Doar că pământul este uscat, bătătorit și pe alocuri a început să crape. Fenomenul este numit de specialiști „secetă pedologică” și este provocat de lipsa apei de la suprafața solului.
Odată cu încălzirea vremii, pământul a început să se usuce și cum iarna a fost blândă rezerva de apă din sol pare că nu este suficientă. La suprafața pământului au început să apară și crăpături, semn că s-a instalat deja seceta pedologică. Fenomenul pare să fie accentuat și de o altă problemă, provocată de această dată de zăpada târzie din luna martie. Mai exact, odată cu topirea omătului, pământul s-a tasat la suprafață.
Pentru ca situaţia să revină la normal, specialiştii vorbesc despre un minimum necesar de 30 litri de precipitații pe metrul pătrat, astfel încât recoltele să nu piardă din calitate și cantitate.
În viile de pe Dealul Istriţa, e vremea de săpat via. Zeci de oameni se chinuie, zi-lumină, să curețe buruienile care fură din sol și ultimele rezerve de apă.
Seceta este abia la început, iar specialiștii spun că dacă va ploua plantele vor putea fi salvate. Seceta afectează deja suprafețe întinse din estul țării, dar și din Dobrogea.