Vaccinarea împotriva hepatitei B, metodă de prevenție

0
1260

Hepatita B   este   o boală infecțioasă ce pune în pericol viața oricărui pacient care a contactat virusul. În România, atât hepatita B, cât și hepatita C reprezintă o problemă de sănătate publică.  Peste un milion de români suferă de hepatită B, cunoscută și sub numele de boala tăcută a ficatului. Marea problemă este că mulți trăiesc cu boala fără să știe de ea și ajung la medic când deja a evoluat și apar complicații: ciroză, cancer. Medicii spun că dacă boala este diagnosticată la timp poate fi ținută sub control și pacientul poate avea o viață normală.

Hepatita B se transmite de la om la om, prin sânge şi fluide umane. Boala se poate transmite şi prin contact sexual neprotejat, prin administrarea intravenoasă de droguri şi folosirea în comun a acelor de seringă, dar şi de la mamă la făt în timpul sarcinii. De asemenea, virusul hepatitei B poate fi transmis şi prin folosirea obiectelor personale (periuţă de dinţi, lamă de râs) în comun cu persoanele infectate. În lipsa unui tratament, boala poate evolua către ciroză, insuficiență hepatică, cancer hepatic, și poate duce chiar la deces. Vaccinarea împotriva hepatitei B este cea mai bună metodă de prevenție. În România, programul național de imunizare gratuită a copiilor împotriva hepatitei B a fost introdus în anul 1995. Conform calendarului de vaccinare, administrarea primei doze de vaccin se face în primele 24 de ore de la naștere, la maternitate, apoi la două luni și la șase luni.

În momentul în care un pacient este diagnosticat cu virusul B, trebuie să vedem care este stadiul bolii, dacă este activ sau vorbim doar de un purtător. La cei care sunt purtători de virus B, recomandat este să se monitorizeze periodic, o dată la șase luni, starea de sănătate și să reducă consumul de alcool, să aibă o dietă sănătoasă”, a declarat dr.Karmencita Pricop,  medic primar Medicină Internă.

Tratamentul pacienților care suferă de hepatită B este decontat integral de Casa de Asigurări de Sănătate.

Tatiana Botiță

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here