Sezonul căpuşelor este abia la început, iar cei care urmează să iasă la iarbă verde trebuie să fie foarte atenţi la aceste insecte

0
1833

A venit căldura şi au apărut şi căpuşele. Specialiştii atrag atenţia că sezonul căpuşelor este abia la început, iar cei care urmează să iasă la iarbă verde trebuie să fie foarte atenţi la aceste insecte deoarece unele pot fi infectate cu virusul Lyme. Boala Lyme este o afecţiune bacteriană fiind supranumită şi “boala cu 1000 de feţe”, din pricina faptului că simptomele ei sunt foarte asemănătoare altor boli.

Odată cu încălzirea vremii, românii ies în parcuri sau la iarbă verde mediu poprice pentru căpuşe. Medici atrag, însă, atenţia asupra muşcăturilor de căpuşe şi a altor insecte ce îşi fac apariţia ăn această perioadă şi care pot fi infectate cu virusul Lyme. Deşi nu toate căpuşele sunt purtătoarele virusului Lyme, specialişti recomandă ca metodă de prevenire să purtăm haine deschise la culoare pe care pot fi observate cu uşurinţă insectele.

„Boala Lyme nu este cauzată de toate căpuşele. Studiile recente arată că 50% dintre căpuşe sunt infectate cu acest virus. Adesea, victimele nu simt muşcătura, deoarece insectă prezintă nişte glande care secretă o substanţă cu efect anestezic. Totuşi, dacă a fost identificată, indicat este că persoană să se prezinte de urgenţă la medic, la un serviciu specializat de mică chirurgie pentru ca aceasta să fie extrasă corect. Sub nicio formă căpuşa nu trebuie smulsă deoarece în momentul în care este trasă, această elimină toate toxinele în locul respectiv.” a spus Angela Mazdrag, medic primar în medicina de familie.

Medicii recomandă ca în această perioadă să evităm zonele cu foarte multă verdeaţă. De asemena, dacă aveţi un animal de companie este indicat că acestuia să i se efectueze o deparazitare externa riguroasă.

O modalitate de recunoaştere a muşcăturii de căpuşă este punctul roşu de pe tegument înconjurat de un inel roşu bine delimitat care în câteva zile îşi modifică formă. După ce cadrul medical specializat va extrage căpuşa şi toate tegumentele cu care aceasta s-a prins în piele, persoana muşcată de căpuşă este vaccinată şi ţinută sub observaţie. Perioada medie de incubaţie a virusului Lyme este de aproximativ două săptămâni, însă simptomele pot să rămână uşoare şi unele cazuri să rămână nediagnosticate timp de câteva săptămâni. însă, imediat cum este identificată, pacientului i se administrează un tratament cu antibiotice.

Tratamentul adecvat duce la o evoluţie bună a bolii, şi chiar şi cazurile grave prezintă şanse mari de vindecare. Deocamdată, în România nu există un vaccin împotriva bolii Lyme sau a boreliozei, însă tratamentele existente pot combate eficient afecţiunea.

Din fericire, mai puţin de 5 % (1 din 20) dintre înţepăturile de căpuşă produc infecţia Lyme. Boala Lyme este supranumită şi “boala cu 1000 de feţe”, din pricina faptului că simptomele ei sunt foarte asemănătoare altor boli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here