România se află pe ultimele locuri în Raportul Competitivităţii Globale 2017 – 2018 al Forumului Economic Mondial

0
1099

Iniţiativa pentru Competitivitate (INACO) şi Centrul de Cercetări al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale (REI), în parteneriat cu Patronatul Investitorilor Autohtoni – PIAROM, au organizat, joi, la Academia de Studii Economice din Capitală, o dezbatere cu tema „De ce pierde România din competitivitate? Provocări şi soluţii”.

Astfel, s-a ajuns la conluzia cî România este decuplată complet de la progresul tehnologic. iar întrebarea care se pune este de ce nu reuşim să transpunem creşterea economică în calitatea vieţii, a declarat, joi, Andreea Paul, preşedintele Iniţiativei pentru Competitivitate (INACO), în cadrul dezbaterii cu tema „De ce pierde România din competitivitate? Provocări şi soluţii”.

„De ce România pierde din competitivitate şi care sunt provocările? Deşi România are cea mai ridicată viteză de creştere economică din Europa, aceasta nu se regăseşte în rapoartele globale privind competitivitatea. Nimeni nu răspunde de ce cădem în aceste topuri globale şi de ce restul din jurul nostru performează. Cu toate că avem o creştere economică ridicată, nu reuşim să o transpunem în calitatea vieţii. România este complet decuplată de la progresul tehnologic. Dacă ne uităm la toţi indicatorii alocaţi pentru educaţie, cercetare, inovare o să găsim justificarea de ce nu performăm. În acelaşi Raport al Competitivităţii Globale, publicat de Forumul Economic Mondial, România se aşază pe un ruşinos loc 132 în lume din 137 de ţări analizate. Înaintea corupţiei, sunt patru indicatori la care mediul de afaceri percepe că România stă nu tocmai bine: incapacitatea guvernamentală de a coordona activitatea economică, de a inova, de a fiscaliza inteligent, de a valorifica talentele sau lipsa finanţării iniţiativelor economice private sau ale statului”, a atenţionat Andreea Paul, preşedintele Iniţiativei pentru Competitivitate (INACO).

Conform INACO, Raportul Competitivităţii Globale 2017 – 2018 al Forumului Economic Mondial arată că România a pierdut, într-un singur an, şase locuri ajungând de pe locul 62 pe locul 68 în lista celor 137 de ţări analizate din perspectiva a peste 100 de indicatori economici luaţi în considerare.

De asemenea, România a retrogradat cinci poziţii în topul mondial al capacităţii de a dezvolta, reţine şi atrage talentele, respectiv două locuri în Raportul Global al Competitivităţii Turismului.

În acelaşi timp, Bucureştiul a pierdut 16 poziţii în Raportul Global al Competitivităţii Urbane, la limita topului 200 al oraşelor lumii, ajungând pe locul 188.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here