Din februarie, pâinea ar putea fi mai scumpă cu 10%, majorarea preţului fiind cauzată de creşterea tarifelor la electricitate şi gaze naturale. Totodata, costul produselor de panificaţie va fi influenţat şi de majorările salariile, aplicate de luna aceasta.
De la începutul lunii viitoare, prețul pâinii ar putea crește cu 10 la sută. Producătorii susțin că sunt nevoiţi să ia această decizie pentru a acoperi facturile mai mari cu pana la 35 la suta la utilităţi.
„Utilitățile și forța de muncă acum au ajuns la peste 50% din prețul produsului, ori scumpirea lor duce obligatoriu la o modificare de preț în piață pentru că altfel nu ai cum să lucrezi.” a declarat Aurel Popescu, reprezentant ROMPAN, pentru Capital. ro
Majorarea salariilor din ultima perioadă se va regăsi şi ea în costul pâinii, care a nu a mai fost modificat din 2013, de când TVA-ul s-a redus la 9%.
Pâinea este cel mai consumat aliment de către români.
Într-un an, un român mănâncă 96 de kilograme de pâine, cu aproape 20% mai mult decât media europeană. In prezent, in Romania, preţul pâinii este insa de 3 ori mai mic în comparaţie cu Germania, Franţa sau Italia. Românii plătesc, în medie, 2 lei şi 20 de bani pentru o pâine.