Unirea Ţării Româneşti cu Moldova

0
1244

In fiecare an la 24 Ianuarie ne amintim cu emotie si mandrie de maretul act al Unirii Principatelor Romane prin care s-au pus temeliile statului roman modern.

Unirea Tarii Romanesti cu Moldova infaptuita la 24 ianuarie 1859, reprezinta actul politic care sta la baza Romaniei moderne si a formarii natiunii romane. Imprejurarile istorice nu au permis unirea simultana a celor trei tari romane: Moldova, Transilvania, Tara Romaneasca. Statul national roman s-a format treptat, incepand cu Unirea din 1859 si incheindu-se in 1918, cand lupta de eliberare nationala a poporului roman va fi incununata de victorie.

 Unirea Principatelor Romane

Tara Romaneasca si Moldova in acele vremuri erau doua tari diferite, care s-au unit la 24 ianuarie 1859, sub conducerea comuna a lui Alexandru Ioan Cuza.

In ziua de 5 ianuarie 1859, Adunarea Electiva de la Iasi a ales ca domn al Moldovei pe Alexandru Ioan Cuza. Inca din prima zi, in Bucuresti, peste 30.000 de mii de oameni mobilizati de tinerii unionisti s-au adunat in fata cladirilor unde avea loc Adunarea electiva.

In dimineata de 24 ianuarie, la ora 11:00, Vasile Boerescu a cerut o sedinta secreta la care a spus : „A ne uni asupra principiului Unirii este a ne uni asupra persoanei ce reprezinta acest principiu. Aceasta persoana este Alexandru Ioan Cuza, domnul Moldovei! Sa ne unim asupra acestui nume si posteritatea ne va binecuvanta, tara ne va intinde mainile si constiinta noastra va fi impacata ca ne-am implinit… o dorinta sfanta”.
Alexandru Ioan Cuza a fost ales in aceasta zi domn al Tari Romanesti, deputatii fiind nevoiti sa voteze in unanimitate indeplinind voia poporului. Alegerea aceluiasi domn in ambele Principate a reprezentat o victorie insemnata a poporului roman in lupta sa pentru formarea unui stat national unitar.

 

Daniel Tigleanu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here