Unul dintre cele trei depozite de deşeuri periculoase, din judeţul Buzău, cu risc deosebit de mare pentru sănătatea oamenilor şi mediu, ar putea fi închis până la începutul lunii viitoare. Asigurarea este dată de prefectul judeţului Buzău, după o vizită recentă la depozitul societății Fermit din Râmnicu Sărat.
După 8 ani, în care responsabilitatea a fost pasată de la o instituţie la alta, depozitul pentru deşeuri industriale periculoase al firmei FERMIT Râmnicu Sărat ar putea fi închis în perioada următoare. Prefectul judeţului Buzău, Carmen Ichim, reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu- şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău au inspectat, în această săptămână, depozitul şi au constatat că lucrările demarate în urmă cu două luni sunt în grafic. Terenul contaminat a fost nivelat, acoperit cu un strat de pietriş de diferite dimensiuni şi pământ tasat, au fost amenajate şanţuri de colectare şi scurgere a apei. De asemenea, în zilele următoare, acolo se vor pune membrane geotextile care să împiedice pătrunderea apei pluviale în sol şi antrenarea substanţelor periculoase care pot ajunge în pânza freatică.
În ultima parte a lucrărilor, pe terenul societăţii Fermit va fi turnat un strat de agregate minerale şi unul de pământ fertil, iar întreg perimetrul depozitului va fi împrejmuit cu un gard metalic.
România suporta consecinţele neînchiderii a zeci de depozite de deşeuri neconforme, la termen. Curtea Europeană de Justiţie a stabilit la 1.185.000 de Euro cuantumul sancţiunii împotriva statului român, sumă forfetară, şi plata unor penalităţi cuprinse între 2.000 şi 124.000 de euro/zi de întârziere. La ora actuală, în România sunt 68 de centre de colectare a deșeurilor ce nu îndeplinesc normele cerute de Uniunea Europeană. Printre acestea, 3 depozite sunt în judeţul Buzău. Este vorba despre depozitul de deşeuri menajere Nehoiu, depozitul de deşeuri periculoase al SC Rafinăria Venus Oilreg SA Râmnicu Sărat şi depozitul de deşeuri periculoase SC Fermit SA, tot din Râmnicu Sărat.