Zeci de bătrâni abandonaţi de familii sau rămaşi singuri pe lume au primit şansa să-şi trăiască ultima parte a vieţii în tihnă şi pe mâini bune, în azilul din localitatea buzoiana Vintilă Vodă, realizat pe structura unuia dintre spitalele închise pe vremea Guvernului Boc. Din păcate, căminul riscă să devină doar o amintire, din cauza subfinanțării. Pericolul închiderii lăcașului pândește de câteva luni însă niciodată nu se simte ca acum. Dacă nu găsește sursă de finanțare până la iarnă, directorul căminului trebuie să evacueze peste 40 de batrani, unii fără rude, invalizi sau paralizați, și să concedieze 24 de angajați.
Mila pentru un suflet lovit de soartă este crezul tuturor celor care trăiesc sau muncesc în căminul de la Vintilă Vodă. Aici a găsit ajutorul necesar, după moartea fiicei sale la numai 47 de ani, tanti Maria. Buzoianca de 75 de ani nu mai are deloc liniște după ce a aflat că acest capitol al vieții, care durează de trei ani, se poate încheia brusc, în următoarele luni.
Pentru 800 de lei pe lună, Constantin Modoran primește la Vintilă Vodă șansa de a-și continua viața după o teribilă cumpănă: a rămas fără ambele picioare. Abia mai zărește cu un singur ochi, însă bărbatul de 68 de ani se încăpățânează să fie un om activ și bine informat.
Într-un alt colțișor al căminului găsim o altă poveste tristă, despre o viață ruinată de moarte și boli. La doar 62 de ani, Elena Apostol își poartă pe umeri, între pereții azilului, povara grea a unei paralizii. Moartea unei nepoate, apoi a soțului, i-a produs femeii un accident vascular distrugător. Le-a spus fetelor ei să o ducă la azil.
Cel mai bătrân locatar al așezământului are 92 de ani. Costică Staicu a trecut prin multe în viață. A luptat pe front, la Odessa, unde i-au murit mulți camarazi, însă alta a fost drama vieții sale și toți din azil o știu.
Din păcate, tot universul acestor oameni loviți de soartă s-ar putea nărui în următoarele săptămâni. Căminul a funcționat până la sfârșitul anului trecut din subvenții de la Consiliul Județean Buzau, iar după ce a fost sistată finanțarea, așezământul supraviețuiește numai din taxa pentru cazare și mâncare, cuprinsă între 600 și 1.000 de lei, percepută lunar de la asistați. Angajații nu și-au mai luat salariile de două luni însă își fac treaba cu aceeași responsabilitate și de aceea criza nu se simte deocamdată în serviciile oferite.
Azilul nu va mai putea funcționa fără subvenție, spune directorul azilului, pentru că niciunul dintre asistați nu ar putea suporta integral costul lunar de peste 2.100 de lei. Pe de altă parte, nici condițiile de cazare nu sunt pentru asemenea costuri.
Soluția salvatoare ar putea veni de la Consiliul Județean Buzău, care, fie va convinge primăriile care au localnici internați la Vintilă Vodă să aloce subvenții pentru ei, astfel încât să acopere diferența, fie va prelua așezământul în subordinea Direcției de Asistență Socială, pentru a-i asigura o finanțare constantă.
Caminul de bătrâni din Vintilă Vodă a fost inaugurat în vara anului 2011 şi funcţionează în două dintre clădirile fostului spital din localitate. La aşezământul pentru bătrâni lucrează 24 de angajaţi, personal de îngrijire şi pentru întreţinere, cei mai mulţi fiind preluaţi din structura spitalului. Un număr de 41 de bătrâni beneficiază în prezent de serviciile aşezământului, în două pavilioane aflate în mijlocul unui parc de 2 hectare. Asistații au parte de patru mese pe zi, în cantina proprie.