S-au făcut pepenii, anul ăsta, ca niciodată! Nu-i însă nicio bucurie, zic țăranii, pentru că prețul a scăzut foarte mult, la zece bani kilogramul în en-gros, sau chiar mai puțin. În localitatea buzoiana Săgeata, câmpurile sunt pline de pepeni stricați, pe care producătorii nici nu s-au mai chinuit să-i recolteze.
Ca niciodată, anul acesta bostănăriile din zona de câmpie a Buzăului sunt pline de pepeni mari și gustoși, însă pustii. Dacă în alți ani, pe câmpurile din comuna Săgeata era forfotă, zeci de oameni muncind cu ziua la cules și încărcat pepenii, acum vin din când în când doar samsari cu dubele care iau pepenii pe câțiva bani și îi vând în vestul țării. Piețele din zonă sunt saturate, lumea nu mai cumpără, iar sătenii sunt disperați pentru că au muncit degeaba. Nea Sandu, un producător din Săgeata, se crucește atunci când privește câmpul plin de pepeni, unii foarte mari. Degeaba, spune el, pentru că este nevoit să îi lase pe câmp.
Vasile Mândruță este unul dintre sutele de producători de pepeni din Săgeata care trăiesc din agricultură. Aproape că-l apucă plânsul atunci când își vede munca pierdută. A investit în cultura de pepeni mii de lei și speră să recupereze măcar o parte din bani. Îi vinde la poartă, cu 20 de bani kilogramul. Nu vrea să aibă de-a face cu samsarii, pentru că, spune bătrânul producător, oferă prețuri de nimic.
Samsarii vin cu dubele din toată țara și le râd în nas producătorilor la negocieri. Profită de situație și storc cât de mult pot din preț.
Oamenii din sat se plâng că statul irosește banii subvenționând faza de producție, însă ignoră faza desfacerii. Nu sunt aprozare, ca altădată, nu mai există spații de depozitare iar la export pepenii românești nu mai merg demult. Producția de pepeni devine astfel o afacere păguboasă.