Este licoarea vieții. O folosim ca să ne potolim setea, ca să gătim, ca să ne distrăm și să ne răcorim la piscină. Apa, că despre ea este vorba, joacă un rol major în viața noastră. Trebuie să fim însă atenți la calitatea apei pe care o consumăm, pentru că în cazul în care ea conține nitrați și nitriți ne poate pune viața în pericol.
Apa din fântâni poate dăuna grav sănătății atunci când izvoarele subterane care alimentează fântânile sunt poluate cu nitrați și nitriți. În România, aproape că nu există județ, care să nu se confrunte cu această problemă. Apa infestată cu nitrați și nitriți este un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor, mai ales pentru cea a copiilor.
“Nitriții din apă nu sunt o noutate. Dacă nu există posibilitatea de a face o analiză corectă a apei de consum, este cel mai recomndat să evităm folosirea apei din fântâni, mai ales în cazul nou născuților. Ei sunt cei mai predispuși și cei mai vulnerabili.” a spus Felicia Vasile – dir. medical Spitalul Municipal Rm. Sărat.
Nici apa minerală carbogazoasă nu este recomandată copiilor sub 3 ani, deși este bogată în minerale. Părinții ar trebui să folosească la prepararea hranei micuților apa plată.
România are probleme legate de poluarea apelor și a solurilor cu nitriți și nitrați, mai ales din cauza gestionării haotice a gunoiului de grajd.