Sărbătoarea Sfintei Maria este un prilej de pelerinaj și rugăciune pentru credincioșii din județul Vrancea. Mânăstirea Recea din comuna Dumbrăveni așteaptă, ca în fiecare an, oaspeți numeroși la slujba închinată Adormirii Maicii Domnului. Și cum legea ospeției este sfântă pentru măicuțele mânăstirii, ele au pregătit bucate tradiționale pentru pelerinii osteniți de drum.
Așezat pe o colină, între dealurile Vrancei, așezământul monahal a fost ctitorit la sfârșitul secolului al VII-lea și adăpostește câteva zeci de măicuțe. Sărbătoarea este foarte importantă pentru măicuțe întrucât Mânăstirea Recea poartă Hramul Adormirii Maicii Domnului.
În fiecare an, de Sfânta Maria, maicutele prepară bucate tradiționale pentru credincioșii care vor vin la praznicul de pomenire. Specialitățile culinare ale măicuțelor de la Mânăstirea Recea sunt borșul și pilaful cu pește prăjit iar la desert, pelerinii sunt tratați cu cel mai bun cozonac din zonă.
Măicuțele spun că la mânăstire vin mereu pelerini și din alte județe, chiar dacă cei mai mulți sosesc cu ocazia sărbătoririi hramului. Ele știu că toți credincioșii se vor ruga pentru sănătate și mântuire.
Marcarea acestui eveniment religios la Mânăstirea Recea a devenit un obicei anual pentru locuitorii din zonă dar și pentru credincioșii din alte părți ale țării.