Luni a avut loc şedinţa coaliţiei la guvernare, o şedinţă decisivă pentru aplicarea impozitului pe cifra de afaceri. Premierul Mihai Tudose a anunțat, după întâlnire, că acestă măsură nu va fi aplicată şi că vor fi găsite alte mijloace ca actorii economici „care au impresia că sunt mai deștepți ca statul să nu mai fie”, referindu-se la companiile care nu declară profit în România.
Premiurul Mihai Tudose consideră că acesta era ”ca o coasă”, şi nu puteai sa alegi firele pe care le tai, fiind afectate şi firmele care plătesc impozit pe profit.
„Nu aplicăm impozitul pe cifra de afaceri. Aici, eu m-am grăbit un pic și v-am spus de la Bruxelles că am văzut simulările și am luat decizia că nu se pot implementa. Eu am luat această decizie pe baza discuției și a materialelor pe care mi le-a dat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. Chiar pe avion am luat decizia la dus, trei ore am stat împreună și am vorbit despre acest lucru. Azi am prezentat și coaliției argumentele care au stat la baza acestei decizii și considerați încheiat acest subiect”, a spus Tudose.
El a adăugat că acest punct a fost inclus în programul de guvernare nu ca scop, ci ca mijloc de a-i împiedica pe actorii economici care „au impresia că sunt mai dibaci” ca statul.
„Dar în programul de guvernare acest lucru a fost pus nu ca scop, ci ca mijloc de a încerca să evităm anumite zone în care anumiți actori economici pur și simplu au impresia că sunt mai dibaci ca noi în domeniul acesta. Până acum le-a ieșit, vom avea grijă să nu le iasă de acum încolo. Vom implementa și vom fi parte în implementarea Directivei europene de anul trecut care prevede un efort conjugat al statelor membre UE în ceea ce privește diminuarea fără just temei a bazei de impozitare care are în subsidiar ca impozitul să se plătească acolo unde se face profitul”, a adăugat Tudose.
Șeful Executivului a mai spus că, în paralel, a decis de săptămâna trecută cu Ministerul Finanțelor Publice, cu ANAF să fie realizată „o integrare completă a tot ceea ce înseamnă sistem financiar fiscal pe o agenție”.
„Trebuie să știm, prin fluxurile informatice, în timp real, mișcările banilor, cuplând acest lucru la un sistem european care a început să funcționeze. Atunci vom putea urmări cum pleacă banii nejustificat din țară și să găsim o modalitate, împreună cu colegii europeni, de a impozita acest lucru”, a adăugat premierul.
Mihai Tudose a mai explicat motivele pentru care s-a renunțat la taxa de solidaritate.
„E ca o coasă acest impozit și nu poți să tai firele de iarbă selectiv, astea sunt buruieni. Cu această taxă practic loveam și pe cei cinstiți și buni plătitori. Vom căuta mijloace ca cei care astăzi sunt mai deștepți ca statul să nu mai fie”, a mai spus Tudose, menționând că președintele PSD, Liviu Dragnea, a acceptat decizia cu privire la această taxă.