Mii de români îşi cumpără vechime de la stat. Aceştia îşi plătesc pensiile sociale pentru anii în care nu au lucrat, au lucrat la negru sau în străinătate, fără un contract de muncă.
După mai bine de jumătate de an după ce legea a intrat in vigoare, bilanţul judetului Buzău arată ca au fost încheiate sute de contracte pentru acoperirea perioadelor lipsă. 360 de persoane au cumpărat vechime în muncă pentru avea o pensie mai mare la batrâneţe.
Cumpărarea anilor de vechime a fost prelungită până la sfârșitul acestui an, după ce termenul iniţial a fost 27 aprilie. Plata retroactivă a contribuției se poate face pentru orice tip de pensie: limită de vîrstă, anticipată, anticipată parțial, pensie de invaliditate.
Cei care doresc să îşi completeze stagiul de cotizare la pensie au opţiunea, potrivit legislaţiei în vigoare, să cumpere retroactiv vechime în muncă pana la finele anului.
Plata anilor de vechime se poate face într-o singură transă sau eşalonat. Cine doreşte asigurarea pentru perioada maximă, adică 5 ani, va trebui să achite, la venitul minim pentru care se pot plăti aceste asigurări, aproximativ 15.500 de lei. Suma minimă pentru care se calculează contribuţii retroactive nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe economie.
La nivel national, in primele şapte luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, aproape 20.000 de persoane s-au asigurat retroactiv la sistemul asigurărilor sociale. Cei mai mulţi români care au cumpărat retroactiv, vechime, pentru pensie sunt din Bucureşti, Constanţa, Prahova, Iaşi, Galaţi, Bacău, Timiş, Dolj, Neamţ şi Cluj.