Zilnic sute de turişti merg în vacanţă pe litoralul românesc, cu maşina, cu trenul sau cu avionul, fiecare în funcţie de buget, de timp şi de gradul de confort pe care şi-l doreşte. De departe cea mai rapidă este varianta aeriană. Costă însă mai mult decât dacă alegeţi să veniţi la mare cu maşina sau cu trenul. Economisiţi însă timp, iar la capitolul confort, este net superior.
Bucureştenii se pot considera privilegiaţi, distanţa până la mare fiind de puţin peste două sute de kilometri, pe autostradă, cea mai mică dintre primele cinci oraşe ale ţării. În caz că aleg să ia trenul din Gara de Nord, turiştii trebuie să se aştepte la o călătorie care poate dura două ore şi jumătate, dar care poate ajunge şi până la şase ore, dacă ţinem cont de restrictiile de viteză impuse pe căile ferate. Tarifele variează şi ele între 40 şi 70 de lei de persoană.
O altă variantă pe care turiştii o aleg să ajungă la mare este maşina personală. Pentru cei cu copii, pare cea mai la îndemână soluţie. Şi chiar dacă durează mai mult, nu se plâng. Ba dimpotriva, spun că opresc unde vor şi cât vor, şi nu sunt condiţionati de timp. Nici financiar parcă nu sună rău. În jur de 200 de lei sunt suficienţi pentru pentru un drum de aproape 500 de kilometri.
De departe însă cea mai confortabilă variantă este avionul. Un drum de la Cluj la Constanţa durează doar 45 de minute, dar cum obrazul subţire cu cheltuială se ţine, şi în acest caz pentru o călătorie se plăteste în jur de 100 de lei de persoană doar ca să ajungi la mare. Ca să te intorci, scoţi încă pe atât din buzunar.
Turiştii recunosc însă că indiferent de varianta aleasă, atunci când ajung pe plajă şi simt nisipul fin sub picioare, iar mai apoi valurile, uită cu totul de banii pe care i-au cheltuit.